Публикация

Д-р Николай Цонев: Не отлагайте лечението на хемороидите

Д-р Николай Цонев: Не отлагайте лечението на хемороидите

С напредване на проблема се появяват болка, отделяне на секрет, възпаление на хемороидалните възли, обилно кървене и постепенно човек може да развие дори анемия, предупреждава опитният гастроентерологД-р Николай ЦОНЕВ, началник на отделението по гастроентерология във Втора МБАЛ, гр. София. Д-р Цонев е специалист с голям опит в диагностиката и лечението на заболяванията на хранопровода, стомаха, червата, черния дроб и панкреаса. Извършва диагностични и интервенционални ендоскопски процедури – гастроскопия и колоноскопия. Има многобройни специализации у нас и в чужбина.

Хемороидалната болест представлява разширение на кавернозните тела, които се намират в края на дебелото черво – ректума и ануса. По статистически данни около 10 на сто от възрастното население страда от хемороиди. Оплакванията могат да започнат още около 20-годишната възраст, но заболяването е най-характерно за хората между 40 и 65 години. Малко по-засегнати са мъжете.

През последните години се наблюдава „подмладяване“ на заболяването,

като причината за това е съвременният начин на живот – липса на спорт и на активно всекидневно движение, наднормено тегло, нерационално хранене, без достатъчен прием на плодове, зеленчуци и течности, прекаляване с кафе, алкохол и пикантни подправки, констипация (запек). Значение има и професията, като с повишен риск от поява на хемороиди са например шофьорите и работещите дълго времев седнало положение. Отбелязва се ролята и на наследствеността. Отделна рискова група са бременните жени заради повишеното налягане в коремната кухина. Венозната недостатъчност в други части на тялото също може да се прояви и чрез хемороиди. Пациенти с разширени вени на долните крайници често развиват хемороидална болест.

Най-общо хемороидите биват два вида – външни и вътрешни, като вътрешните в началните стадии могат да протекат без никакви оплаквания. Ранните симптоми са свързани с дразнене, сърбеж и парене по време на дефекация, чувство за непълно изхождане, отделяне на ясна кръв, болка. С напредване на проблема се влошава качеството на живот, защото се появява болка, постоянно отделяне на секрет и зацапване на бельото, възпаление на хемороидалните възли, по-обилно кървене и възможност за постепенно развитие на анемия. Вътрешните хемороиди могат да пролабират (бел.ред. – да излизат) през ануса, което създава допълнителен дискомфорт и болка. Често пациентите отлагат дефекацията заради неприятните усещания, а това задълбочава проблема.

Много е важно, преди да започне каквото и да е лечение на хемороидите, да се направи преглед при специалист,

защото има случаи, особено при пациенти във възрастовата група над 55-60 години, когато кървене и оплаквания, отдадени на хемороиди, всъщност се дължат на карцином на ректума. Затова един преглед с ректоскопия – оглед на последните около 30 см от дебелото черво, ще даде напълно точна диагноза. Това е особено важно при пациенти, които в рода си имат кръвни родственици с колоректален карцином.

Медицината разграничава няколко етапа (стадия) на хемороидалната болест. Тяхното определяне е важно с оглед решението какъв тип лечение е необходимо при конкретния пациент.

В никакъв случай първите оплаквания и проява на хемороиди не означава, че трябва да се прави операция. Първият стадий може да протича с дискомфорт и епизодично леко кървене. При втория хемороидалните възли пролабират, но се репонират (бел.ред. – се прибират) спонтанно. Третият стадий изисква пролабиралите възли да се прибират с ръка, а в четвъртия стадий възлите са постоянно пролабирали навън и не могат да бъдат прибрани. Усложнените варианти включват силна болка, профузно кървене, увреждане и инфектиране на кожата около ануса, силно нарушени работоспособност и всекидневие. Обикновено за оперативно лечение се говори в третия и четвъртия стадий.

В повечето случаи се започва с хигиенно-диетични мерки и  медикаментозно лечение.

Храненето трябва да е без дразнещи храни, алкохол и кафе и с достатъчно сурови продукти и фибри, за да се гарантира редовна и нормална дефекация. Движението – например ходене с умерено до бързо темпо, трябва да се увеличи.

Срещу оплакванията трябва да започне симптоматично лечение, чиято цел е да се облекчат паренето, сърбежът и дискомфортът, свързани с хемороидите. Един от ефективните продукти за симптоматично лечение на хемороиди, с който имам добър опит при пациентите, е Прокто-изи. Препаратът е в две форми – почистваща пяна и емулсия.

И двата варианта на Прокто-изи съдържат добре подбрани и балансирани естествени съставки,

които водят до успокояване на раздразненията и сърбежа, хидратация, омекотяване, а също така проявяват антисептични свойства. Пяната е предназначена основно за поддържане на хигиената при пациенти с хемороиди, а емулсията за локално приложение образува филм върху засегнатите зони, придава еластичност на тъканите, стимулира клетъчната регенерация и по този начин възстановява увредата на тъканите в тази област. В терапията на хемороидите влизат локални анестетици, вазоконстриктури (бел.ред – лекарства, свиващи кръвоносните съдове), антисептици, медикаменти, укрепващи съдовата стена.


Коментари