Публикация

Членовете на надзора на касата поискаха да получават възнаграждения

От надзорния съвет на НЗОК са поискали отпадане на текст от Закона за здравното осигуряване, според който членовете не получават възнаграждения за участие в заседания.


Членовете на Надзорния съвет на НЗОК поискаха заплати. Това съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването. Организацията съобщава, че с решение № РД-НС-04-108/17.09.16 г. Надзорният съвет  на НЗОК „възлага на управителя на НЗОК да внесе писмо до Председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с предложение да отпадне разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване с изключение на членовете на Надзорния съвет, които са представители на държавата.”

Чл. 15 ал. 3 от закона гласи: „Членовете на надзорния съвет не получават възнаграждения за участие в заседания на съвета”.

Според ЦЗПЗ ако предложението за изменение на закона бъде прието, членовете на НС мна НЗОК, които не са представители на държавата ще получават възнаграждение за участието си в заседанията.

Членове на надзорния съвет на НЗОК в момента са:

1. Кирил Ананиев - Председател - заместник - министър на финансите

2. Бойко Атанасов - изпълнителен директор НАП

3. д-р Бойко Пенков - заместник - министър на здравеопазването

4. Димитър Евлогиев - главен секретар на ИАМО

5. адв. Пламен Таушанов – БАЗП

6. Д-р Иван Кокалов – КНСБ

7. Тома Томов - КТ "Подкрепа"

8. Боян Бойчев – АИКБ

9. проф. д-р Красимир Гигов – БТПП

Първите четирима са представители на държавата и предложената поправка не ги засяга. Пламен Таушанов е представител на пациентските организации, Иван Кокалов и Тома Томов на синдикатите, а Боян Бойчев и Красимир Гигов на работодателите. След изменението на закона те ще получават заплата за участието си в заседанията на Надзорния съвет на НЗОК.

От ЦЗПЗ заявяват, че в решението не се посочва от къде ще бъдат осигурени парите за заплати на тези членове, но и без това е ясно, че те могат да бъдат осигурени единствено от приходите от здравни вноски. „По този начин обаче, НС на НЗОК губи обществения си характер, защото фактически членовете му стават част от администрацията на касата – едните като представители на държавата, а другите, като щатни служители. Така не стига, че всички пациенти и лекари трябва да понасят множеството недомислени решения на надзорниците, ами вече ще си плащат за това“, се казва в съобщението. 

Коментари

Срам за членовете на надзора. Някоя от организациите, които представляват, ще им поиска ли оставките на тези господа?