Публикация

Ракът на гърдата расте прогресивно след 40-годишна възраст

Рискът е по-голям при боледували баба, майка, сестра


Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното злокачествено заболяване при жените и на второ място по смъртност. Новооткритите и влизащи в регистрите на пловдивския Комплексен онкологичен център болни с това заболяване са около 600 - 650 на година. От тях 550 се оперират в КОЦ, след което продължават комплексното си лечение в отделенията на лечебното заведение.  Това уточнява ръководителят на хирургичното отделение в лечебното заведение д-р Валентин Иванов дни преди световния месец за борба с рака на гърдата – октомври.

Специалистът предупреждава, че жените трябва да започнат да обръщат внимание на млечните си жлези още от 20-годишна възраст. Оттогава е необходимо да се самоизследват един път в месеца. Допреди години туморно образувания на гърдата при жени под 30 години се срещаше много рядко. В последното десетилетие се наблюдава намаляване на възрастта, а при младите хора болестта протича по-агресивно, отколкото при възрастните.

След навършване на 30 жените  трябва да ходят на преглед поне  един път годишно, а след 40 – по два пъти в годината при специалист- хирург.  Златният стандарт при изследването е мамография с преглед, и ако се наложи уточняваща ехография. До 40-годишна възраст мамографията по възможност трябва да се избягва. Там приоритетни са ехографията и прегледът, уточни д-р Иванов.

Лошата новина е, че след 40 г. заболеваемостта се вдига лавинообразно и до 75 години е най-бързият растеж на този вид тумор. С увеличаване на възрастта и приближаването на менопаузата настъпват хормонални смущения, които провокират образуването на тумора. Много важно значение има наследственият фактор. Медицината открива наличието на гени, при които се увеличава рискът за карцином. Някои техни мутации създават опасност за възможност за развитие на рак и на двете гърди, както и на яйчника. Затова при носителите им е възможно премахване на млечните жлези. Д-р Иванов обаче подчертава, че жените трябва да знаят, че дори при такава операция, наричана субкутанна мастектомия, остава част от паренхима и има възможност туморът да се развитие пак, подчертава специалистът. Рискът се увеличава при баба, майка, сестра, страдащи от карцином и затова тези пациенти трябва да бъдат преглеждани и изследвани по-често, включително и генетично.

Продължават да се изясняват причините за рака на гърдата. Търсят се в храненето, злоупотребата с  алкохол, тютюнопушенето, наследствеността, употреба на някои лекарства, йонизираща радиация. Също така в настъпила ранната менструация или късна менопауза. Употребата на хормонозаместващи препарати в продължение на повече от 8-10 години трябва внимателно да се прецизира от гинеколог.

Д-р Иванов съветва всички дами, които открият нещо смущаващо в млечните жлези, да търсят съвет от личния лекар и евентуално помощ от специалист  -  хирург-онколог. Те не трябва да се страхуват, че след преглед и операция може да стане по-зле. За съжаление, това мнение все още битува и много жени не ходят на лекар именно по тази прична.

Лечението на рака на гърдата е комплексно: операция,  химио-  и лъчетерапия, хормонотерапия в различна последователност – в зависимост от фазата на заболяването и вида на тумора. Колкото по- рано е открито заболяването, толкова по-ефективно е лечението.

САМОИЗСЛЕДВАНЕТО

Самоизследването се прави веднъж в месеца, след цикъл, като  жената застане срещу огледало. Добре е най-напред да се обърне внимание на контура на гърдата. Следи се за асиметрия, хлътване, придърпване или изпъкване, промяна във формата. Обръща се внимание на зърното - дали е изместено в друга посока или е хлътнало. При леко натискане се проверява дали има изтичане на секрет. След това цялата гърда се опипва внимателно. Най-характерната промяна е бучка или уплътнен участък . Следи се и за промяната в кожата. Зачервяването ѝ не винаги е свързано с възпалителение, но може да е признак на злокачествен процес в гърдата. При констатиране на нещо необичайно, пациентката трябва да се консултира със специалист, защото много пъти подозрението е ключ към диагнозата. В КОЦ – Пловдив пациентките могат да се преглеждат целогодишно за профилактика на рак на гърдата, след записване в регистратура, без направление.

 

 

" }-->

Коментари