Публикация

Как да се спасим от силната болка във врата

Как да се спасим от силната болка във врата

Болките във врата ни спохождат независимо от възрастта, пола или ежедневието ни. Много често ги пренебрегваме, независимо, че споделяме с близките си или решаваме да се движим повече. Забравяме, че тя – болката си има причина и с временно решение ние всъщност не я отстраняваме.


Източник: View Sofia Фотография: Press

Мария е 33-годишна фризьорка с 3 деца, 2 кучета и съпруг, (който работи в нефтопреработвателната промишленост). Тя се събужда в понеделник сутринта със схванат врат и си казва: „Сигурно съм спала накриво”, взима Ibuprofen и продължава с обичайните си дейности. По време на работа, няколко часа по-късно, докато реже косата на една от любимите си клиентки, изведнъж дясната й ръка започва да се схваща и да усеща мравучкане. Тя отнови си мисли „Какво толкова направих?”

Тези първоначални симптоми са предупредителни знаци за Мария. На този етап за нея е много важно някой да прегледа гръбначния й стълб преди да стане по-лошо. Дали Мария ще търси специалист? Отговорът е „Не” – тя продължава да работи като фризьор, грижи се за децата и продължава да води обичайния си начин на живот, докато един ден не губи чувствителност в дясната си ръка. В този момент тя вече не може да работи като фризьор, защото не може да работи с ножицата. Отчаяна, тя започва да търси решение, съвети от приятели, мнения във форумите онлайн. След дълго лутане и непрекъсваща болка Мария си прави обстоен преглед и рентгенова снимка и разбира, че има обръщане на извивката във врата, което именно е причина за болките й.

Болките във врата ни спохождат независимо от възрастта, пола или ежедневието ни. Много често ги пренебрегваме, независимо, че споделяме с близките си или решаваме да се движим повече. Забравяме, че тя – болката си има причина и с временно решение ние всъщност не я отстраняваме. Ето затова е добре да се посъветваме със специалист. Тя има много лица – може да е болка във врата, скованост и изтръпване на ръцете и дланите, главоболие или мигрена. Болката във врата или ограничаването на подвижността в тази зона може да се появи и в резултат на по-голямо от обикновено мускулно напрежение, преохлаждане, сън в неудобно положение или голямо физическо натоварване. Тя може да премине самостоятелно след един ден, но ако не намалее, а се засилва, трябва да потърсим терапевт. Когато държим продължително главата си в неудобно положение, ние предизвикваме болката в шията. Ако се откажем от лошите навици, можем да преодолеем ограниченията на начинa ни на живот и да се избавим от тази болка. Необходимо е само всеки ден да правим упражнения за шията и разбира се да организираме правилно работното си място.

Има няколко изпитани начини за разтягане на врата в шест посоки, което е чудесен начин да загреем мускулите и да облекчим болките във врата. В новооткритата в София Американска клиника за гръбначни заболявания, терапевтите учат пациентите на това разтягане като част от повечето посещения:

- Долепете ухо до рамото си и от двете страни
- След това завъртете главата си на 45 градуса и наклонете глава напред и после назад и в двете страни.Коментари