Публикация

Руптура на яйчника с голяма кръвозагуба - могат ли майката и бебето да бъдат спасени?

Киста, руптура, хемоперитонеум, хемостаза - трудни медицински термини в още по-трудния път по спасяването на два човешки живота


Жива ли е д-р Стелиянова? Какво е състоянието й? А това на плода в утробата й?

Едва ли има зрител на сериала, който да не си е задавал тази въпроси и да не се е вълнувал от отговорите им.

В серията снощи стана ясно, че Галя Стелиянова е в травматична кома с мозъчен оток, вследствие от катастрофата. Лекарите я държат   в отрицателен баланс.

При преглед се установява руптура на яйчника, най-вероятно става въпроса за киста, която не е диагностицирана при по-ранни ехографските изследвания, а се е развила по време на бременността. Всъщност по-голяма част от кистите на яйчниците протичат безсимптомно и се установяват случайно при профилактичен или друг преглед. Оплакванията зависят от вида на кистата и от нейната големина.
Ако кистата на яйчника се пукне, говорим за руптура. Тъй като по структура яйчниковите кисти са кухини, изпълвани впоследствие с течности, теоретично е заложена вероятността от спукването и освобождаването на въпросните кухини от съдържимото им. Причините за такова спукване или руптура може да са най-различни, както и последиците. В случая най-вероятната причина е ударът при катастрофата. При руптура на значителна по обем киста потърпевшата чувства внезапно рязка, режеща болка в яйчниците, гадене и повръщане. Когато при руптурата   се засегнат по-големи кръвоносни съдове, настъпва остра кръвозагуба в коремната кухина – хемоперитонеум. Наред с описаните симптоми се разгръща и клинична картина на хеморагичен шок.

Хемоперитонеум е наличието на кръв в перитонеалната кухина. Кръвта се събира в пространството между вътрешния перитонеум на коремната стена и вътрешните коремните органи. Хемоперитонеума обикновено се класифицира като спешна хирургична диагноза и  в повечето случаи е необходима незебавна лапаротомия за  контролиране  източника на кървенето.  Коремната кухина е силно разтегаема и може лесно да събере повече от пет литра кръв или това е повече от целия обем циркулираща кръв за средно голям индивид.

При тежкото животозастрашаващо състояние на д-р Стелиянова  проф. Генадиев извърши лапороскопска операция и хемостаза за  прекратяване на настъпилото кръвотечение. Чрез дрен   кръвта беше изведена , а коремната кухина – почистена и промита.

Майката и бебето бяха спасени.


 


 


 


 


 


 


 


 



 


Коментари