Публикация

Пъпната връв е бъдещето при трансплантациите на костен мозък


За първи път американски учени са използвали върху хора техника, която един ден ще премахне нуждата от съвместимост при трансплантация на костен мозък, съобщи Би Би Си.

Специалистите се надяват, че клетките от пъпна връв ще могат да се използват при всеки пациент, без да има опасност от отхвърляне.

Проучването, публикувано в Nature Medicine, представя възможността за лабораторното умножаване на малък брой клетки от пъпна връв, които са готови за присаждане.

Настоящата система за трансплантиране на костен мозък изисква съвместимост между донор и реципиент, което обаче невинаги е възможно. Дори при внимателно подбраните донори има риск от отхвърляне на новите клетки.

Клетките от пъпна връв обаче не притежават същите характеристики, които по принцип отключват реакцията на имунната система, затова учените смятат, че би било възможно използването на клетки от една пъпна връв при всякакви пациенти.

Проблемът е, че в една пъпна връв няма достатъчно клетки за нуждите на възрастен човек. Специалистите обаче са открили начин да умножават клетките в лабораторни условия, без да нарушават характеристиките им.

Коментари