Публикация

Носенето на слънчеви очила от младини и отказа от цигари забавя катаракта на очите

Носенето на слънчеви очила от младини и отказа от цигари забавя катаракта на очите

Помътняването на лещата може да се развива много години, преди да бъде диагностицирано


Катарактата или т.нар. старческо перде е една от водещите причини за увреждане на зрението в цял свят. Това е и причината за слепота при 20 милиона души по света.  

Какво е катаракта?

Думата катаракта идва от латинското cataracta, което означава водопад.  Това е състояние, при което помътнява лещата на окото, която в нормалното си състояние е прозрачна.

Лещата заедно с роговицата фокусира светлината върху ретината на окото. Тя от своя страна превръща светлината в електрически сигнали, които след това се препращат към мозъка. По този начин виждаме образите пред нас.

Катаракта в най-общия случай причинява замъгляване на образа, блясък от електрически крушки и особено от фарове на приближаващи автомобили, ореол около лампи, загуба на цветово насищане и затруднено нощно виждане. Хората, страдащи от това заболяване, може да установят, че вече не се нуждаят от очила за четене, защото катарактата причинява парадоксално увеличение на фокусиращата способност на лещата. 

Старческото перде се развива бавно и безболезнено, така че могат да минат години, преди да ви бъде поставена диагноза. Ако обаче остане нелекувано, това състояние може накрая да причини много сериозно увреждане на зрението на засегнатото око. Обикновено и двете очи развиват катаракта, но може да се установи и само в едното или пък състоянието да се развива с различна скорост за двете очи. 

Кои са причините за катаракта?

Развитието на пердето е нормален процес на стареенето на очните лещи. Повече от 70% от мъжете и жените на и над 80-годишна възраст имат катаракта. Затова и най-често срещания тип на това заболяване е свързан с възрастта. Смята се, че се дължи на разпадането и деградацията на протеините на лещата с течение на времето. Този процес може да бъде ускорен от пушене, хронични болести като диабет и високо кръвно налягане, както и излагане на ултравиолетова светлина и радиация.

По-малко срещани са случаите, при които катаракта възниква след продължителна употреба на стероиди като тези, вземани за ревматоидни артрити или други хронични възпалителни състояние. Може да възникне и като следствие на травма или облъчване на окото.  В много малък процент от случаите – около 2,2 на 10 000 бебета, децата са с вродена катаракта. Болестта може да е съпроводена и от други инфекции по време на бременността на майката, като например рубеола. 

Как се лекува катаракта?

Няма лекарства,  с които да се лекува или забавя развитието на катаракта. В началната фаза на заболяването всичко, от което вероятно ще имате нужда, са по-силни очила. С развитието й обаче може да се стигне до нужда от хирургическа интервенция, ако има  увреждане на зрението, което ви причинява затруднения.

Операции на катарактата се практикуват от хиляди години, като процедурата е една и съща – премахване на помътнялата леща. Римляните го правели, като пъхали остра игла в окото и я въртели.  В типичния случай една неусложнена операция трае по-малко от 10 минути и се извършва като оперативна всекидневна процедура.  Прилага се местна упойка за обездвижване на окото. След това се прави малък разрез в предната му част. Ултразвукова сонда, направлявана на ръка, след това разкъсва потъмнялата леща. Материалът се изсмуква от окото  и на негово място се поставя изкуствена леща.Операцията е много често практикувана и има много висока степен на успеваемост. 

Усложнения могат да настъпят, макар че това се случва доста рядко. Сред тях са отлепяне на ретината, инфекции, неправилна рефракция на новата леща, подуване на роговицата и дислокация на новоимплантираната леща. Тези редки усложнения могат да доведат до нови операции или пък предписването на лекарства. Може да се стигне и до трайно увреждане на зрението на засегнатото око. 

Как да предотвратим катарактата?

Развитието на катарактата, свързана с напредването на възрастта, може да бъде забавено с носенето на слънчеви очила навън от много млада възраст, избягването на тютюнопушенето, внимателното контролиране на нивото на кръвната захар, ако имате диабет, и консумирането на много плодове и зеленчуци. Хранителните добавки с антиоксиданти понякога също се препоръчват за превенция на катарактата. За съжаление изследванията показаха, че те не са особено ефективни.

Ако имате симптоми на катаракта, първата стъпка е да отидете на преглед при оптометрист, който ще ви направи пълна диагностика на очите и ще ви насочи към офталмолог, ако бъде открита катаракта.

Източник: Health24


Коментари