Публикация

БЛС недоволен от разяснителната кампания за пръстовия идентификатор

БЛС недоволен от разяснителната кампания за пръстовия идентификатор

Според организацията се уронва престижът на лекарите




Управителният съвет на Българския лекарски съюз изрази остро недоволство от рекламния плакат на здравната каса, популяризиращ въвеждането на пръстов идентификатор за пациентите в болниците. 

Става въпрос за кампания на НЗОК, в която се набляга на това, че промяната ще спре източването на парите за здраве, ще засили контрола в сектора и ще доведе до повишаване качеството на медицинската помощ.

С тази кампания редица публични лица, без да си дадат сметка за негативните последици върху системата, умишлено правят неверни внушения, че медицинските специалисти злоупотребяват по един или друг начин с интересите на пациентите си, получават незаслужено възнаграждение и ощетяват фонда на Националната здравноосигурителна каса

Подобно, уронващо престижа и доброто име на лекарите поведение, демонстрирано от органи и институции, е недопустимо и дълбоко вредно. Нещо повече – то провокира незаслужена агресия от страна на пациентите към колегите ни и е мотив за разочарование при упражняване на медицинската професия“, посочва съсловната организация.

Според лекарския съюз въвеждането на пръстовия идентификатор е пореден опит да се отклони вниманието от системното недофинасиране в здравния сектор, което провокира негодуванието на пациентите и подтиква лекарите към емиграция.

От БЛС са категорични, че новата система е количествен показател, който не може да влияе по никакъв начин върху качеството на лечението, както е записано в рекламния плакат на НЗОК.

„С това обръщение към цялото общество заявяваме, че българските лекари не са престъпници, „ източващи“ здравната каса, и не приемаме опитите за противопоставяне на съсловието с нашите пациенти. Ние сме лекари по призвание, ние сме тук отдадени на каузата - Грижа за здравето и спасяване на човешки живот!“, допълва съсловната организация.


Коментари