Публикация

Жена с трансплантиран черен дроб роди в болница „Лозенец“

Майката и бебето са в добро състояние и скоро ще бъдат изписани


Жена с присаден черен дроб е родила здраво бебе в Университетската болница „Лозенец“ в София, съобщиха от лечебното заведение.

Щастливото събитие е станало на 16 септември, като бебето и майката са в добро състояние и скоро ще бъдат изписани.

18-годишната Василка Иванова е трансплантирана преди 11 години в същата болница. През 2005 г. тя постъпва в лечебното заведение в тежко състояние, с разгъната картина на чернодробна цироза вследствие на генетично заболяване. Екип, ръководен от проф. Любомир Спасов, извършва чернодробната трансплантация от жив донор. Месец по-късно малката пациентка е изписана и през следващите години се наблюдава активно от лекарите в болницата. 

Бременността и раждането при трансплантирани пациенти са свързани с по-висок риск от неблагоприятен изход както за майката, така и за бебето. Екипът от лекари на университетската болница е проследил цялата бременност на бъдещата майка. Раждането е осъществено чрез Цезарово сечение. Бебето е момче, с тегло 2,650 кг и ръст 48 см.

В световен мащаб има данни за жени, родили след трансплантиран черен дроб, но за нашата страна износването на плода и раждането при пациентка с такава трансплантация са без прецедент, допълват от болницата.




Коментари