Публикация

НЕПОКАЗВАНО ОТ АРХИВА НА МУЗЕЙНА АПТЕКА „ХИПОКРАТ”

Посетителите могат видят и запазени стари медикаменти, производство на известни фармацевтични компании като Байер и Рош


По време на празниците на Стария град 2016 г. в Музей Аптека ”Хипократ” са изложени в няколко витрини непоказвани досега документи, стари снимки и фармацевтични издания, които будят любопитство както със своята автентичност, така и с познавателната си стойност. Изложбата под надслов ”Из аптечния архив” включва стари снимки на емблематични аптеки в Пловдив и региона, на известни аптекари и български студенти-фармацевти, учили фармация и медицина в европейски университети, стари рецепти и ценни фармацевтични издания. Посетителите могат видят и запазени стари медикаменти, производство на известни фармацевтични компании като Байер и Рош.


Тази непоказвана досега част от архива на музейната аптека илюстрира по естествен начин прехода от средновековните лековници и лекарственици до научните фармакопеи и рецептурници, където всяка рецепта е описана в детайли до последния милиграм. А по-възрастните посетители могат да си припомнят как са им приготвяли сиропи и отвари за болно гърло на място, в самите стари аптеки.


Изложбата може да бъде посетена от 19-ти септември до 10-ти октомври 2016 г., откриването й е в 11 ч. на 23-ти септември в МА ”Хипократ”. Тя ще бъде отворена от 9 до 18 ч. от 19 до 25 септември (без 22-ри) и в делничните дни до 10 октомври.

И тази година наш медиен партньор е CredoWeb.bg. 

Коментари