Публикация

Д-р Б. Нанев: Болници няма да се закриват, ще се преструктурират


„Не сме казвали, че ще закриваме болници. Ние създаваме правила за работа на болниците, определени изисквания с определени критерии за обслужване на пациентите.

Искаме да сме сигурни, че когато влезе един пациент, той ще бъде лекуван, а не да е изписан, насочен на друго място или да се налага да чака. Искаме да създадем ред, правила и качество, искаме да сме сигурни, че няма разпиляване на обществен ресурс и изтичане на пари”, каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев пред Би Ти Ви.

Около 32 здравни заведения, които са подали документи, не могат да сключат договори с НЗОК, тъй като не отговарят на условията. Сред тях са болниците в Рудозем, Тервел, Трън, Брезник, Любимец, Царево, Ивайловград, Кула.

По думите министъра те и в момента формално съществуват като болници и могат да се превърнат в центрове за извънболнична помощ. Те ще разполагат с апаратура за някои изследвания и специалисти, но няма да могат да приемат лежащо болни за активно лечение, тъй като там има определени стандарти.

„Не бива болни, които могат да се лекуват вкъщи, да бъдат лекувани в болница формално”, категоричен бе здравният министър.

Той допълни, че където няма болница, ще има център за извънболнична помощ или поликлиника. Според д-р Нанев, Спешната помощ в страната е сравнително добре териториално изградена. Основният проблем в тези структури е липсата на кадри. Затова се подготвят документи за регулиране на спешните медицински кабинети, които се създават.

Д-р Нанев подчерта, че по въпроса с разноските за пътуването му  до САЩ е назначена проверка на ДАНС и ако се установи негова вина, е готов да  подаде оставка.

Коментари