Публикация

Започна Националната информационна кампания за астма и ХОББ "Дишам свободно"

Започна Националната информационна кампания за астма и ХОББ "Дишам свободно"

Стартът беше даден във Варна със съдействието на общината. Следващият град е Троян с първата на Балканите белодробна болница.


От Варна стартира вчера Националната информационна кампания за астма и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) "Дишам свободно". Организатори са две неправителствени организации – лекарска и пациентска – които обединяват усилията си в борбата с хроничните белодробни заболявания - Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ. Националната кампания се провежда със съдействието на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Община Варна също подаде ръка на инициативата, като направи възможно началото на кампанията да бъде в морския град, един от големите университетски центрове у нас, с уважаван Медицински университет и признати специалисти.

 На среща с организаторите и медиите Анастасия Георгиева, директор на Дирекция „Здравеопазване“ в Община Варна приветства участниците в кампанията и сподели готовността на Общината за съвместни инициативи за подобряване информираността на хората от региона за проблемите на белодробното здраве.

 Доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, запозна участниците в срещата с актуалните факти за разпространението на хроничните белодробни заболявания и рисковите фактори за тях. Тя представи и българското издание на Бялата книга на белодробното здраве в Европа, като цитира потресаващи статистики за увеличаване заболяваемостта от хронични белодробни болести като ХОББ.

 „Докато в световен мащаб значително намалява смъртността от сърдечно-съдови болести, кривата на нарастване на смъртността, предизвикана от белодробни болести, се издига остро нагоре. По данни на Световната здравна организация към 2020 г. ХОББ ще бъде третата причина за смърт в света – посочи доц. Петкова и добави стряскащи данни за България. – Тютюнопушенето и замърсеният въздух са основни фактори. 40-50% от пушачите развиват ХОББ – това е коварна болест, която води до инвалидизация и смърт, но 75% от болните не знаят, че страдат от нея, а само 6% провеждат лечение. 18 145 души умират всяка година от болести, свързани със замърсения въздух в нашите градове – високи нива на замърсяване има и на открито, и в затворените помещения. Сега с идването на отоплителния сезон като значим рисков фактор изпъква използването на твърдо гориво за битово отопление, което насища въздуха с фини прахови частици.“

 Доц. Петкова очерта социалните и икономическите последствия за държавата от подценяването на превенцията и домашното лечение: „Още преди 100 години в Швейцария се създават Белодробни лиги, които сега са поели грижите за пациентите у дома, обучението на учениците за вредата от тютюнопушенето, рехабилитацията в домашни условия. В Швейцария и Германия има цяла мрежа от станции за зареждане на кислородни апарати, а у нас Здравната каса не плаща за домашно кислородолечение и тези пациенти остават в болниците, където престоят е в пъти по-скъп. Държавата ще спести много, ако започне да плаща за домашното кислородолечение и изведе тези хора от болниците в тяхната домашна среда. Подценяван е и трудът на специалистите пулмолози – отбеляза председателката на научното дружество, - всички ние работим в условията на недофинансиране на клиничните пътеки за белодробни болести. При тази честота и тежест на заболяванията трябва да се помисли за заплащането на пулмолозите и за мотивирането на младите лекари да изберат тази специалност. Затова ние обединяваме усилията си и с пациенската организация - Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ, и с Парламентарната комисия по здравеопазване в лицето на д-р Дариткова и ще продължим да работим за промяна на статуквото.“

 Доц. Петкова благодари на Община Варна за включването в кампанията, посочи и позитивен пример, който напоследък е факт във Варна – възстановяване на традицията за миене на улиците, което помага за отстраняване на фините прахови частици. Тя запозна аудоторията и с обществените прояви, в които българските пулмолози отстояват позицията си за необходимост от промени в държавната политика в здравеопазването.

 Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, посочи, че кампанията „Дишам свободно“ цели да повиши информираността и здравната култура на българите за хроничните респираторни заболявания, да фокусира вниманието на местната власт върху социалната значимост на тези болести и да настоява за спешни действия за опазване чистотата на въздуха и ранната превенция и контрол на хроничните респираторни заболявания. Тя акцентира върху проблемите, свързани с ХОББ, с астмата, като най-честото белодробно ? заболяване в детска възраст и с алергиите. „Време е за действие – каза Диана Хаджиангелова. – Ние поискахме съдействие от Министерството на здравеопазването, изработи са Национална програма за ХОББ, астма и алергичен ринит. Ние сме втората страна след Италия, която има такава програма. Специалистите съдействаха да се изградят референтни центрове в цялата страна. Но ние нямаме време, програмата трябва да се реализира, затова основният ни апел към властимащите е да са включат всички заинтересовани страни. България е черна точка в картата на Европа по замърсеност на въздуха, това трябва да се промени без отлагане.“

 След Варна Националната информационна кампания за астма и ХОББ "Дишам свободно" ще обхване Троян, където е първата на Балканите белодробна болница, създадена преди повече от 100 години. След това ще продължи в университетските центрове Русе, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Бургас и София.

Коментари