Публикация

Първите аптеки правили и изследвания на пациентите

Материали от архива предизвикват огромен интерес сред наши и чужди гости на Празниците на Стария Пловдив


Първите аптеки не само са продавали готови лекарства, изготвяли са медикаменти по рецепта, но и са правили минимални изследвания на пациентите. Затова повечето от тях са разполагали с микроскопи, стъкълца и колби. Това научават посетителите в Музей аптека „Хипократ“ по време на експозицията, организирана в рамките на Празниците на Стария Пловдив. Повечето съвременни аптеки измерват кръвното налягане на пациентите и така се доближават до традициите от онова време, отбелязват уредниците. 

В няколко витрини те представят материали от архива на аптеката, които предизвикват огромен интерес сред посетителите от страната и чужбина. Идеята на организаторите е да покажат как се е развивала фармацията у нас и че преходът от народна медицина към разработване на лекарствени средства с помощта на науката е станало чак през 19 в.

За пловдивчани особен интерес представляват фотосите на емблематичната за града им сграда на аптека „Марица“. Тя е била собственост на видния революционер, по-късно депутат и кмет на Пловдив Харитон Куев, за когото не е толкова известно, че е български аптекар. Но той завършва „Фармация“ в Прага, в Пловдив идва да живее през 1904 г., а между 1909 и 1910 г. построява собствената си аптека. Посетителите в музея се наслаждаваха на богатата аристократична украса на сградата отвън и искаха да научат повече за порядките в аптеките по онова време. 

Във витрините е изложена и първата печатна медицинска книга на български език, издадена в Букурещ през 1845 г. „Лекарственик“ съдържа рецепти и молитви. По този повод уредниците напомнят, че всички светци са били и лечители. Точно заради способностите им да оздравяват хората са били канонизирани. Ръкописният оригинал на книгата се съхранява в Рилския манастир, а печатното издание – в Стария Пловдив. 

Също през 1845 г. е разкрита и първата аптека под тепетата от д-р Владо. Повечето български фармацевти от онова време са получили висшето си образование в различни големи европейски градове. В архива на "Хипократ" са съхранени и някои от първите лекарства, които те са предлагали на болните. Препарати произведени от световноизвестните компании „Байер“ и „Рош“ могат да се видят в самостоятелна витрина. 

За малките посетители огромен интерес представляваха кочаните със стари рецепти, от които уредниците им позволяваха да си вземат за спомен. На всяка бланка аптекарите слагали логото си, което било ориентир за колегите им как е лекуван пациентът. 

И тази година Социалната мрежа за здраве CredoWeb.bg е медиен партньор на проявата. 

Коментари