Публикация

Д-р Константин Костов: Хемороидите могат да бъдат облекчени (ВИДЕО)

Бабините лекове срещу хемороиди са опасни и често усложняват болестта, категоричен е специалистът


Д-р Константин Костов - асистент, III хирургична клиника в болница „Пирогов“

Хемороидите, или разширяване на кавернозните тела в края на дебелото черво (ректума и ануса), са много масов проблем. При тях няма възраст и пол - засягат и жени, и мъже, както и млади хора, като честотата на хемороидната болест е най-висока при възрастните на около 50 години. След тази възраст половината от хората се оплакват от хемороиди, които се проявяват по различни начини, имат няколко степени на усложненост, но винаги създават сериозен дискомфорт.

Хемороидите биват няколко степени - от първа до четвърта, като трета и четвърта степен са показани за оперативно лечение. Първата и втората степен се проявяват с дискомфорт, парене и сърбеж, временно кървене. При трета и четвърта степен вече имаме подчертана болка, силно кървене, възможно е разраняване и инфектиране на кожата около ануса и всичко това предизвиква постоянни проблеми, руши нормалния ритъм на ежедневието. В повечето случаи оперирането става наложително. Нерядко при всякакъв вид хемороиди пациентите започват да се „пазят“ от ходене по голяма нужда, което допълнително усложнява състоянието. При първа и втора степен на хемороидалната болест състоянието може определено да се облекчи с диета и с медикаментозно лечение. Едно добро решение за овладяване и ефикасно облекчаване на симптомите при хемороиди е един от по-новите продукти на пазара - Прокто-изи. Той успокоява раздразненията, защитава проблемните зони – има антисептичен ефект, овлажнява, подпомага процеса на реепителизация, същевременно е мощен антиоксидант.

Превенцията на хемороидите изисква избягване на заседналия начин на живот, на пикантни, особено на люти храни, на алкохола, наложително е справянето със запека – много тежък фактор за отключването и развитието на болестта. Като по-застрашени групи бих очертал фамилно обременените, бременните жени, повечето хора, чиято работа е свързана с дълго седене, но застрашени са и доста спортисти.

При проява на някои от симптомите е задължителен преглед при специалист с оглед и диференциалната диагноза, при която може да се установят полипи, карцином на дебелото черво, някои малигнени заболявания. Специалистът може да даде най-точните съвети за конкретното състояние, да определи правилното лечение.

Доста от препоръчваните и прилагани видове самолечение, бабешки лекове и лечебни „методи“ са не само самоцелни, те могат и сериозно да усложнят проблемите.


Коментари