Публикация

50 лв. глоба за родители, отказали имунизация

В Пловдив всяка година има по 20-30 санкционирани семейства


Глоба от 50 лева ще се налага на родители, отказали да имунизират децата си.

Това съобщи директорът на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева, цитирана от в. “24 часа“.

В следващите три месеца предстои ваксинация в няколко възрастови групи. 6-годишните подлежат на тетраксим, предпазващ от тетанус, дифтерия, коклюш и полиомиелит. На децата в първи и пети клас трябва да бъде направена проба за манту, която показва дали има изградена защита срещу туберкулоза. При отрицателен тест се поставя БЦЖ ваксина. Две реимунизации - против морбили, паротит, рубеола и тетанус, дифтерия, ще се проведат при учениците в 6-и клас. Проблем с доставките няма, посочва изданието.

Според д-р Ваня Танчева-Манчева всяка година има по 20-30 случая на глобени родители в Пловдив, които рискуват здравето на децата си.

Общопрактикуващите лекари са длъжни да сигнализират в РЗИ, ако семействата на децата не искат да ги ваксинират. С тях се свързват от имунизационния кабинет на инспекцията и се опитват да ги убедят в необходимостта от поставянето на определената ваксина. Последната мярка е парична санкция.


" }-->

Коментари

7 окт 2016 03:58

Знам за това видео - информацията е непълна , клиширана и доста оскъдна. Точно такава ограничена информация имах пред вид. А , зад нищожните случаи в проценти стоят живи хора- какво става с тези ,,нищожни " случаи .....никой не знае.

6 окт 2016 09:40

Нека дадем думата на специалистите. Ще си позволя да постна едно видео, което аз заснех се един от лекарите, които от 40 г. имат поглед върху прилагането на БЦЖ ваксината - проф. Петко Минчев http://www.credoweb.bg/btszh-vaksinata-dokazano-efektivna-pri-imunoprofilaktikata-na-tuberkulozata-video-content-88400.html

5 окт 2016 17:38

Илияна Ангелова , не е точно така . Някой ще даде ли инф. защо СЗО спря производството на наши ваксини ........? Това са доказани факти. Например има ли избор ако аз не искам да поставя ваксина с продажна цена от 2лв - при всички разследвания за съмнителната производствената практика за тази ваксина. Т.е. мога ли да си купя качество запазена марка в индивидуална доза вместо тази за 2лв. - отговорът е че не мога. Може ли лекарят да подбере ваксината и нейното качество - не не може - у нас има 1 вид и той е длъжен да я постави. Другият проблем е кой ще обещети родителите и лечението на деца при ваксинални усложнения ? Например първата ваксина е БЦЖ . Тя се поставя масово в общи дози след раждането . Знаем че тя дава при едно на 100 деца усложнения като бецежит или туберкулоза на костите. Какво се случва с тези деца /1 на 100 / - имаме ли отделения за този тип ТБ и имаме ли медикаменти които са за този тип ТБ - особенно костната която се лекува 6 години и води до инвалидизация...... не нямаме ? Кой и с какво / у нас Рифампин не съществува/ ще поеме лечението на тези деца и как ще обещети родителите ....... Има и още много въпроси които изникват в тази връзка и неточната информация . Аз съм за ваксините, но нека те да бъдат съобразени с индивидуалният здравен статус на детето - а, не масово . С цялата и точна информация за родителите , както и лечение на усложненията за сметка на държавата. За изборът на качество на ваксина или медикамент - дори той да бъде закупен в друга европейска държава. След като ще има задължение от страна на държавата към родителите -то нека и държавата да поеме своите задължения. Цялата ни здравна и фарм. система е тотално сбъркана в полза на олигархични интереси - нека тя се оправи започне да работи в полза на пациента и тогава да изисква и да глобява.

29 сеп 2016 10:38

В западните държави родителите могат да решават сами дали да ваксинират децата си или не, а тук даже и глоби ще се налагат. Много е спорен въпроса доколко помагат ваксините и доколко вредят и затова трябва всеки родител сам да решава за детето си, а не да бъде принуждаван от държавата.

29 сеп 2016 09:50

Кристина, всъщност информация за ваксините има, и то доста, стига човек да може да отсее сериозните източници от други, които цитират "един американски лекар" :). В Кредоуеб има дискусия, където можете да попитате специалисти по конкретни въпроси, които ви интересуват. http://www.credoweb.bg/ima-li-polza-ot-vaksinite-discussion-118.html

28 сеп 2016 18:34

Това добре. Тук въпросът е какъв е изборът в качеството на ваксината - има ли избор и информация - отговорът е няма избор и няма информация ?