Публикация

50 лв. глоба за родители, отказали имунизация

В Пловдив всяка година има по 20-30 санкционирани семейства


Глоба от 50 лева ще се налага на родители, отказали да имунизират децата си.

Това съобщи директорът на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева, цитирана от в. “24 часа“.

В следващите три месеца предстои ваксинация в няколко възрастови групи. 6-годишните подлежат на тетраксим, предпазващ от тетанус, дифтерия, коклюш и полиомиелит. На децата в първи и пети клас трябва да бъде направена проба за манту, която показва дали има изградена защита срещу туберкулоза. При отрицателен тест се поставя БЦЖ ваксина. Две реимунизации - против морбили, паротит, рубеола и тетанус, дифтерия, ще се проведат при учениците в 6-и клас. Проблем с доставките няма, посочва изданието.

Според д-р Ваня Танчева-Манчева всяка година има по 20-30 случая на глобени родители в Пловдив, които рискуват здравето на децата си.

Общопрактикуващите лекари са длъжни да сигнализират в РЗИ, ако семействата на децата не искат да ги ваксинират. С тях се свързват от имунизационния кабинет на инспекцията и се опитват да ги убедят в необходимостта от поставянето на определената ваксина. Последната мярка е парична санкция.


Коментари

Знам за това видео - информацията е непълна , клиширана и доста оскъдна. Точно такава ограничена информация имах пред вид. А , зад нищожните случаи в проценти стоят живи хора- какво става с тези ,,нищожни " случаи .....никой не знае.

Нека дадем думата на специалистите. Ще си позволя да постна едно видео, което аз заснех се един от лекарите, които от 40 г. имат поглед върху прилагането на БЦЖ ваксината - проф. Петко Минчев http://www.credoweb.bg/btszh-vaksinata-dokazano-efektivna-pri-imunoprofilaktikata-na-tuberkulozata-video-content-88400.html

Илияна Ангелова , не е точно така . Някой ще даде ли инф. защо СЗО спря производството на наши ваксини ........? Това са доказани факти. Например има ли избор ако аз не искам да поставя ваксина с продажна цена от 2лв - при всички разследвания за съмнителната производствената практика за тази ваксина. Т.е. мога ли да си купя качество запазена марка в индивидуална доза вместо тази за 2лв. - отговорът е че не мога. Може ли лекарят да подбере ваксината и нейното качество - не не може - у нас има 1 вид и той е длъжен да я постави. Другият проблем е кой ще обещети родителите и лечението на деца при ваксинални усложнения ? Например първата ваксина е БЦЖ . Тя се поставя масово в общи дози след раждането . Знаем че тя дава при едно на 100 деца усложнения като бецежит или туберкулоза на костите. Какво се случва с тези деца /1 на 100 / - имаме ли отделения за този тип ТБ и имаме ли медикаменти които са за този тип ТБ - особенно костната която се лекува 6 години и води до инвалидизация...... не нямаме ? Кой и с какво / у нас Рифампин не съществува/ ще поеме лечението на тези деца и как ще обещети родителите ....... Има и още много въпроси които изникват в тази връзка и неточната информация . Аз съм за ваксините, но нека те да бъдат съобразени с индивидуалният здравен статус на детето - а, не масово . С цялата и точна информация за родителите , както и лечение на усложненията за сметка на държавата. За изборът на качество на ваксина или медикамент - дори той да бъде закупен в друга европейска държава. След като ще има задължение от страна на държавата към родителите -то нека и държавата да поеме своите задължения. Цялата ни здравна и фарм. система е тотално сбъркана в полза на олигархични интереси - нека тя се оправи започне да работи в полза на пациента и тогава да изисква и да глобява.

В западните държави родителите могат да решават сами дали да ваксинират децата си или не, а тук даже и глоби ще се налагат. Много е спорен въпроса доколко помагат ваксините и доколко вредят и затова трябва всеки родител сам да решава за детето си, а не да бъде принуждаван от държавата.

Кристина, всъщност информация за ваксините има, и то доста, стига човек да може да отсее сериозните източници от други, които цитират "един американски лекар" :). В Кредоуеб има дискусия, където можете да попитате специалисти по конкретни въпроси, които ви интересуват. http://www.credoweb.bg/ima-li-polza-ot-vaksinite-discussion-118.html

Това добре. Тук въпросът е какъв е изборът в качеството на ваксината - има ли избор и информация - отговорът е няма избор и няма информация ?