Публикация

ДСБ иска разследване на фирмата „Остеотех"


ДСБ настоя министърът на здравеопазването да назначи комисия, която да разследва дейността на тъканната банка „Остеотех” у нас.

Опасенията са относно защитата на държавния интерес при сключването на договора с фирмата, която от 2002 г. е монополист, както и дали практиката за добиване на тъкани в отделенията по съдебна медицина не компрометира медицинските експертизи и не пречи на адекватната работа на МВР и на съдебната система.

ДСБ иска да се установи и на какво се дължи огромната диспропорция между печалбите на фирмата от преработка на трупни тъкани, изнесени от България, и стойността на продукцията, която страната ни използва безвъзмездно, съгласно договора.

Искаме да знаем какви последствия ще понесе ръководството на Изпълнителната агенция по трансплантации, която е сключила договора с американската фирма „Остеотех” за износ на костна тъкан от български донори, посочиха от ДСБ.

Общественото внимание върху фирмата беше фокусирано след като стана ясно, че  пътуването на здравния министър д-р Божидар Нанев и председателя на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов до САЩ е било основно на разноски на неправителствени организации, председателствани от ръководителя на тъканната банка д-р Румен Хичев.

Коментари