Публикация

Мъжете също трябва да се преглеждат за рак на гърдата

Вероятността да се разболеят е 100 пъти по-малка, отколкото при жените


Наближава октомври, обявен за световен месец за борба с рака на гърдата. Покрай дискусиите за това заболяване възниква и въпросът трябва ли мъжете също да се притесняват от него? 

Почти във всички случаи жените са тези, които заболяват от рак на гърдата. Въпреки това в САЩ данниите сочат, че всяка година от болестта се разболяват по около 2600 мъже. 

Шансът мъж да се разболее от рак на гърдата през живота си е едно на 1000, което прави заболяването 100 пъти по-рядко срещано при силния пол в сравнение с жените. Затова мнозина смятат, че не е икономически изгодно да се провежда скрининг за болестта с мамограми сред всички мъже. За съжаление това означава, че мъжете, които страдат от болестта, в повечето случаи ще отидат на лекар, когато е твърде късно. 

Трябва да се подчертае, че мъжете, които имат болен от рак на гърдата в семейтвото си или мутации в гена BRCA, трябва да се подлагат на редовни прегледи.

Антъни Мерка, жител на американския щат Оклахома, е един от мъжете, разболелисе от рак на гърдата. Съпругата му Лиза разказва, че след като се появили съмнения за болестта,  семейството започнало да търси информация за мъже, болни от рак на гърдата, но не можало да открие нищо. 

Мерка се подложил  на двойна мастектомия (отстраняване на млечната жлеза). Децата му, при които шансът за заболявене е 50 на 50, също били подложени на скрининг. Резултатите на дъщеря му се оказали позитивни, така че тя сега се явява на редовни прегледи за рак на гърдата. 

Генните мутазии значително увеличават или намаляват вероятността някой да се разболее от рак на гърдата. Така например за жени с мутации на гена  BRCA1 има 95% вероятност да се разболеят от рак на гърдата до 70-годишна възраст. В същото време за жени с мутация на гена BRCA2 има и 11% вероятност да се разболеят от рак на яйчниците до 70-годишна възраст.

Източник: Science world report


Коментари