Публикация

Българка, водещ офтамолог във Виена, оперира в Пловдив

Д-р Анелия Хохвартер ще представи под тепетата и първия си роман "Пътуване"


Известната българска офтамоложка д-р Анелия Хохвартер поставя начало на мащабна благотворителна кампания с книгата си "Пътуване". В сряда от 19 часа тя ще представи романа си в Пловдив, в галерия "Филипополис".  Дамата, която от години живее и работи във Виена си е поставила за цел да помогне за закупуването на първия в България робот - ЛОКОМАТ. Тя ще дари за каузата всички постъпления от продажбата на книгата. 

ЛОКОМАТ се използва при лечение и рехабилитация при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново. 

В България такъв вид рехабилитация не съществува, а нуждаещите се са десетки.  За да се осигури рехабилитация на деца в чужбина се организират многобройни дарителски кампании. "Пациентите от България поемат дълъг път към чужбина и то в инвалидни колички, плащат само част от терапията в чужди клиники по света и мечтаят да имат възможност за лечение и у нас !" разказва д-р Хохватер. 

Българката е един от водещите офтамолози в Австрия. От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг“, сега хирург офталмолог в Отделението по очни болести в същата болница. Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на клиниката към Медицинския университет – Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и с последиците и уврежданията върху ретината. От 2007 г. е отговорник в областта на очните болести в комисията „Домашно насилие – изисквания и мерки в здравната система“ към Федералното министерство на здравето, семейството и младежта в Австрия, а от 2009 г. е в Комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина.

Въпреки многобройните си ангажименти, лекарката отделя много време и средства за благотворителни каузи в България, където помага на много хора. 

През деня, преди представянето на романа си, д-р Хохватер ще направи сложна операция в една от пловдивските очни клиники. Специален гост на представянето във "Филипополис" ще бъде 10- годишната пловдивчанката Лидия Ганева, която ще представя България на Евровизия. 

Коментари

Страхотен специалист и човек! Радвам се,че я познавам. :)

Милен  Цветанов
28 сеп 2016 09:31

Д-р Хохвартер е един блестящ специалист и наистина очарователна жена! http://www.jivotatdnes.bg/videos/video/d-r-aneliya-hohvarter-horata-se-seshtat-za-ochen-lekar-kogato-veche-e-kasno