Публикация

Когато загубиш паметта си при катастрофа

Когато загубиш паметта си при катастрофа

Антероградна амнезия - рядко състояние, свързано с нарушения в епизодичната памет, които водят до невъзможност за усвояване на нова информация.


Д-р Стелиянова оцеля след катастрофата, тя и бебето бяха спасени , но пациентката е изправена пред ново предизвикателство - не си спомня нищо, не познава лицата на любимите си хора, нещо повече - те я плашат.

Подобна история разказва в."Дейли Мейл". Главна героиня в нея е  Мишел. Тя е на 47 години и всеки ден се събужда до мъж, който трябва да я убеждава, че са женени.

Когато тя изрази съмнение, Иян изважда старите албуми и й показва снимките от тяхната сватба, която се е състояла преди 13 години. Това се повтаря често, станало е нещо като ритуал в отношенията им. И работи.

Само тогава г-жа Филпотс приема, че разговаря със съпруга си и че всичко казано от него е истина.

Мишел страда от амнезия, причинена от мозъчни увреждания вследствие на два пътни инцидента. Тя може да си спомни всичко до 1994 год. (преди травмите), но от тогава събитията, които се случват през деня, вече са забравени на следващата сутрин.

Подобна история лежи и в основата на сюжета  във филма „50 първи срещи” с Адам Сандлър и Дрю Баримор, чиято героиня също няма спомени от изминалия ден, тъй като губи паметта си след катастрофа. 

Мишел използва стотици бележки, които й напомнят и я информират за всекидневните й задължения, срещи или ангажименти.

Всичко, което е свършила и всеки, когото е срещнала, трябва да бъдат записвани за бъдещо припомняне. Когато излиза навън, използва GPS с програмирания й адрес.

Г-жа Филпотс твърди, че все едно преживява един и същи ден отново и отново, но намира и положителната страна в състоянието си – няма предаване по ТВ или шега, които да не са нови за нея.

Съпругът й смята, че тайната на техния брак се крие в търпението. Ситуацията го изнервя понякога, но той е търпелив и проявява разбиране. Познава жена си от 25 години и е щастлив, че са се запознали преди инцидентите, защото тя го помни, въпреки че не се сеща за сватбата им. 

Според специалист по неврология от университета „Кеймбридж” Мишел страда от антероградна амнезия - нарушения в епизодичната памет, които водят до невъзможност за усвояване на нова информация Състоянието е много рядко, но съществува. При него пациентите могат да вършат разни неща ден за ден и не забравят основни способности (например говоренето), но не могат да кажат какво са правили вчера. За тях съществува само днес.


Коментари