Публикация

Симпозиум на централно- и източноевропейските лекарски камари ще се проведе в София

Ще бъдат обсъдени теми като остойностяване на медицинските дейности, както и проблемите на лекарите с медиите по отношение на техните права на личен живот


Застаряването на лекарите, възнагражданията в частните практики и остойностяване на медицинските дейности са част от темите, които ще бъдат дискутирани по време на 23-ия симпозиум на ZEVA (Симпозиум на централно- и източноевропейските лекарски камари). Той ще се проведе на 29 и 30 септември в хотел „Анел“ в София, съобщава Българският лекарски съюз (БЛС).

Тази година участници в събитието ще бъдат представители на лекарските камари/асоциации от България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чешка република, Германия, Унгария, Сърбия, Словения и Полша.

Ще бъдат обсъдени дисциплинарните процедури в лекарската камара, както и проблемите на лекарите с медиите по отношение на техните права на личен живот.

Доклади на конференцията са: „Цели на ООН за глобално устойчиво развитие на здравеопазването”, (д-р Рамин Парса-Парси, Немска медицинска асоциация) и „Статутът на лекарите в системата на здравното право във федерацията Босна и Херцеговина“ (д-р Горан Павич, председател на Комисията за международно сътрудничество към Федералната лекарска камара на федерация Босна и Херцеговина). 

Приветствие ще отправят д-р Венцислав Грозев, председател на Управителния съвет на БЛС, д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, д-р Петър Москов, министър на здравеопазването, д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса, д-р Енрико Реджинато, президент на Европейската федерация на лекарите на заплата (FEMS).

От българска страна участие ще вземат д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС, главен секретар д-р Стоян Борисов, д-р Петко Загорчев, председател на Централната комисия по професионална етика и членове на УС на БЛС. 

Очаква се гости на тазгодишния симпозиум да бъдат д-р Джак де Халер - президент на Постоянния комитет на европейските лекари (СРМЕ); проф. д-р Ван дер Гааг - вицепрезидент на Постоянния комитет на европейските лекари (СРМЕ); д-р Ищван Егер (гост и участник) - вицепрезидент на Постоянния комитет на европейските лекари (СРМЕ) и председател на Унгарската лекарска камара; д-р Енрико Реджинато - президент на Европейската федерация на лекарите на заплата (FEMS). 


Коментари