Публикация

Специалистите: Работата може да ни разболее и състари

6 фактора, които не ни действат добре


Вижте кои фактори са сочени от специалистите като вредни за здравето ни и дълголетието:

  1. Асансьорът

Експерти от Европейската асоциация на кардиолозите проведоха изследване, в което се включиха 8 хиляди служители в офиси, които изобщо не се занимават със спорт. Въз основа на ежедневната им физическа активност в работата: колко пъти през работния ден стават от стола, на какво разстояние се намират кошчето за боклук, принтерът и тоалетната, изминават ли пеша 2-3 автобусни спирки или 2-3 етажа. Резултатите сочат, че ниската физическа активност създава риск от натрупване на излишни килограми, особено около талията, и от повишаване на нивото на липидите в кръвта, което води до развитие на сърдечносъдови заболявания.

2. Началникът

Специалистите твърдят, позовавайки се на сериозни проучвания, че хората, които имат началник грубиян, получават инфаркт и инсулт с 28% по-често, отколкото тези, чийто ръководител рядко повишава глас. Конфликтите на работното място провокират стрес, който се отразява негативно на работата на всички системи в организма.

3. Работата на компютър

Освен че разваля зрението и стойката, компютърът може да причини и появата на бръчки. Терминът „компютърно лице“ е събирателен за прекалено бледа кожа, дълбоки назолабиални бръчки, торбички под очите и увиснала кожа под брадичката. Причината за компютърното лице е неправилната поза. 

4. Работно време извън нормалното


Рискът от развитие на хипертония за хората, които работят от 41 до 50 часа седмично, се увеличава с 14% в сравнение с тези, които прекарват в офиса не повече от 40 часа. За хората, които се трудят над 50 часа, този показател се увеличава до 29%. 

5. Климатиците

При денонощното пребиваване на климатик кожата започва да се бели и се появяват преждевременни бръчки. 

6.  Нощните смени

Нощните смени оказват негативно въздействие върху състоянието на мозъка. След редица изследвания учени от Великобритания установили, че 10 години работа на нощни смени са способни да състарят мозъка приблизително с шест и половина години.  За пълно възстановяване на мозъка след 10 години нощна работа са необходими не по-малко от 5 години.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари