Публикация

Д-р Анна Савчева, ДКЦ Вита: Борбата с лошия холестерол трябва да бъде комплексна

Холестеролът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Той е в основата и на исхемичната болест на сърцето, стенокардия, инфаркт и нарушения на мозъчното кръвообращение - инсулт.


Какво представлява холестеролът?

Холестеролът e липид, който се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Движи се свободно в кръвта.  Терминът "холестерол" идва от гръцкото chole- (жлъчка) и stereos (твърд) и химическата наставка „-ол“ за алкохол, тъй като учените за първи път откриват и идентифицират холестерол в твърда форма в жлъчни камъни през 1784 г. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата - се набавя чрез храната.

 Защо говорим за добър и лош холестерол? Каква е разликата? До какво води лошият холестерол?

Холестеролът се "движи" в кръвта, включен в структурите липопротеини. Липопротеините с ниска плътност (LDL) са познати като „лош холестерол”. LDL води до развитието на атеросклеротични плаки по стените на артериите.

Наслояването на плаки, логично, стеснява кръвоносните съдове, а това намалява кръвотока и може да доведе до пълното му спиране. Друга опасност е възможността плаката да се разкъса и това да доведе до образуването на кръвни съсиреци (тромби), които да възпрепятстват снабдяването на кислород и хранителни вещества до клетките. Като противодействие се явяват липопротеините с висока плътност (HDL) или т.нар. добър холестерол. Те отнемат "лошия" LDL холестерол от артериалните съдове и го пренасят до черния дроб, където той се преработва и изхвърля от организма.

Какви са референтните стойности, в които трябва да бъде?

Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е до 6,2 mmol/L, и при жените, и при мъжете.

 Какви са причините за появата на холестерола?

Високият холестерол обикновено се предизвиква от няколко причини. От една страна е нездравословният хранителен режим, богат на наситени мазнини. Друга причина е тютюнопушенето. Съществува и наследствена предразположение. И стресът влошава допълнително състоянието. Изследванията доказват, че понижаването на холестерола намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания.

Какви са начините за регулиране?

Борбата с високия холестерол трябва да бъде комплексна. От една страна трябва да се промени хранителния режим.  Задължително е да се намали приема на наситени животински мазнини, които покачват нивото на “лошия” LDL холестерол (животински мазнини, пълномаслено мляко и млечни продукти, яйца). Намаляването на стреса и повишаването на физическата активност са задължителни. Знаете, че СЗО (Световната здравна организация) препоръчва минимум 30 минути ежедневно физическо натоварване. Може да бъде интензивно ходене или друг вид физическо натоварване, съобразно физическия капацитет на всеки човек.

 Хранителният режим достатъчно средство ли е за намаляване на холестеролът?

Добра основа е. Препоръката е менюто да включва повече  ненаситени мазнини (зехтин, слънчогледово олио, масло от рапица), които поддържат “добрия” HDL холестерол. Задължителни са и така известните полиненаситени мастни мазнини омега 3 и омега 6. Те се съдържат в сьомгата и сардините, например. Ядките също са полезни. И зеленчуците, които съдържат целулоза и фибри, които способстват цялостно за намаляване на общия дневен калориен прием и за извличане на холестерола от организма. Пектинът също се препоръчва, тъй като е естествен регулатор. На пазара има и редица хранителни добавки и лекарствени продукти.

Свързан ли е лошият холестерол с високото кръвно налягане?

Холестеролът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Той е в основата и на исхемичната болест на сърцето, стенокардия, инфаркт и нарушения на мозъчното кръвообращение - инсулт.

Кои са рисковите групи?

Най-висок риск от негативни последствия от високия холестерол има при хората, при които е установено сърдечно-съдово заболяване. Това е групата на хората с атеросклероза и на тези, прекарали инфаркт или инсулт. При тях се препоръчва поддържане на лош холестерол в стойности около 1.8 ммол/л. Друга застрашена група са хората, страдащи от съдови заболявания като диабет, периферна съдова болест, аневризъм и др. Лошият холестерол при тях трябва да се поддържа в стойности до 2.5 ммол/л. Застрашени са и хората, изложени на повече от два от следните рискови фактори –напреднала възраст, нездравословно хранене, тютюнопушене, наследствена обремененост, затлъстяване, обездвижване и др.

Какво е лечението?

В случай, че холестеролът не може да се регулира с промяна в хранителния и двигателния режим, както и в начина на живот и съобразно придружаващите рискови фактори и нивата на общия, и лошия холестерол, продължат да са високи, тогава се преминава към медикаментозно лечение на хиперхолестеролемията. Утвърдени в практиката и с доказан резултат за коригиране на нивата са статините. Хранителните добавки с омега 3 и 6 мастни киселини също са препоръчителни.

Има ли превенция и каква е тя?

Когато се прави обща оценка на сърдечно съдовия риск, е важно да се вземе предвид, както високият холестерол, така и другите рискови фактори за ранно развитието на  сърдечно-съдовата и мозъчна болест т.е. за развитието на атеросклерозата. Наднорменото телесно тегло, затлъстяването и високото артериално налягане също са от значение.  Важно е да се контролира кръвното налягане, да има стремеж за редуциране на телесното тегло, да се намали или изцяло спре и тютюнопушенето.

 Д-р Анна Савчева е спeциалист по вътрешни болести и медицински управител в Диагностично-консултативен център "Вита". За контакти: 02 960 49 50, както и на www.vita.bg

 

Коментари