Публикация

Овладяват мигрена и хронична болка с кетамин

Веществото, което по традиция се използва като упойка при операции, може да има приложения като алтернативен медикамен при тежки състояния


Кетаминът, който традиционно се използва като мощен седатив – приспивателно средство, употребявано предимно за хирургически цели, вече привлича интереса на много специалисти, които се занимават с контролиране на болката при състояния като мигрена и комплексен регионален болков синдром  (CPRS). 

Кетаминът - N-methyl-D-aspartate (NMDA), е продукт, който се употребява като упойка в хуманната и ветеринарната медицина. Употребата му за контрол на състояния, свързани с хронична болка, бе дискутирана на годишното събрание за 2016 г. на Американската академия за лечение на болката в град сан Антонио, щата Тексас.

В презентацията си д-р Майкъл Реди, специалист по главоболието от град Темпъл, щата Тексас, цитира изследване, според което

вкарването на кетамин в дози между 10 и 50 мг през носа е безопасен и ефективен начин

за контрол на пристъпна болка.

В допълнение към това, кетаминът може успешно да се използва за овладяване на депресия, която често се наблюдава при болкови състояния като мигрената. Според д-р Реди кетамин от 50 милиграма, прилаган назално, е ефикасен и при резистентна депресия. 

Кетаминът не е за всички пациенти, обяснява Майкъл Реди през изданието Medscape Medical News. „Това не е препарат, който ще предпишетe на всеки пациент. Но той може да бъде полезен за хора, които не се подобряват с традиционните медикаменти за случая като аналгетици, давани при първите признаци за дадено състояние, или пък нестероидни препарати като аспирин или ибупрофен. При тези пациенти се търси нещо друго, но не се прибягва до лекарства  като опияти, които  са показали, че могат да предизвикат развитието на мигренозните състояния“, обяснява д-р Реди. Такива могат да са пациенти с развило се главоболие, при които организмът им вече е толкова чувствителен, че вкарването на каквото и да е лекарство може да предизвика болка. При тях поемането на медикамент през устата няма да бъде особено ефективно, обяснява специалистът. 

 Д-р Реди обаче предупреждава, че кетаминът трябва да се предписва много внимателно

За пациенти, които имат нужда от по-ефикасна терпия при хронична мигрена, лекарството може да бъде изписано, но пацентът да го ползва само в критични ситуации. Както и при другите медикаменти, лекарите биха искали пациентите да използват кетамина в някакви граници, като окуражават хората да работят повече за превенцията на такива състояния. 

Неврологът Хишам Хаким от Бърмингам, Алабама, е съгласен, че специалистите трябва да започнат да търсят алтернативни терапии за лечение на главоболие там, където традиционните не работят.

Освен че могат да използват крем с кетамин за мазане, пациентите с мигрена могат да приемат и субанастезиални дози в спрей за нос. Тези дози не са с концентрация, която ще приспи човека, но са достатъчно силни, за да блокират болката, обяснява д-р Реди. Назалният инхалатор е дозиран да пуска между 5 и 10 мг от медикамента на едно впръскване.

Страничен ефект, който може да се появиq е появата на халюцинации или на усещане, че са „извън тялото“,

предупреждава д-р Майкъл Реди.

В друга презентация на събирането д-р Бен Кайзър от Военния медицински център в Сан Антонио, Тексас, представи използването на кетамина при лечение на ветерани със съпътстващ комплексен регионален болков синдром  (CPRS) и посттравматичен стресов синдром (PTSD). Изследвания показват забележителния ефект, който има кетаминът като антидепресант при тези две състояния, подчертават специалистите. Все още не е ясно при кой от двата синдрома действа по-добре медикаментът. 

Д-р Робърт Бонакдар, директор на Медицинския център за интегративна медицина в Ла Йола, Калифорния, коментира на срещата, че новите данни показват как кетаминът, освен мощна упойка, може да бъде много полезен, когато се използва в подходящата доза и за подходящото заболяване. Той дава за пример

използването на веществото при резистентна депресия,

която в някои от случаите се повлиява в рамките на 1 час

Кетаминът се използва в много части на света като единствения наличен безопасен препарат за анестезия. Той се пренася изключително лесно при ситуации като катастрофи и природни бедствия, обяснява Световната федераця на обществата на анестезиолозите. Организацията „Лекари без граница“ пък подчертава, че нейните лекари изполдват кетамина като упойка и болкоуспокояващо при 90 процента от ражданията със секцио и при 95% от операциите, породени от травми. 

Има опити на някои държави, сред които е и Китай, който не може да наложи контрол върху използването на кетамин вътре в страната,  веществото да бъде вкарано в списъка на ООН за контролираните лекарства. Много анестезиолози обаче се обявяват против тази контролна мярка. 

Източник: Medscape Medical News

Коментари