Публикация

Гръбначните изкривявания сред децата стръмно нарастват

Родителите да ги наблюдават за някакви асиметрии по тялото, съветва д-р Йосиф Пехливанов от верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив


От гръбначните изкривявания страдат 12,5% от децата в София. Според официалната статистика 3-5 процента на подрастващите у нас са засегнати от проблема.

Какво е положението в Пловдив?

Това е въпрос, на който не може да се отговори с точност, тъй като масови прегледи на всички ученици в България не са правени от години. Но според експерти този сериозен здравословен проблем вече придобива размерите на епидемия.

И макар да не се считат за заболяване, гръбначните изкривявания причиняват сериозни последици в по-далечно бъдеще, твърди д-р Йосиф Пехливанов, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“  в Пловдив. Те са в основата на по-ранното износване на гръбначния стълб, което води до ранните дегенеративни, наричани от пациентите, старчески изменения. Вече изобщо не е рядкост хора на 30 г. да търсят помощ при нас от болки в гърба и кръста, посочи лекарят. Човек е създаден да се движи сред природата, а не да седи на бюро и стол пред компютъра, на чина или пред телевизора. Този начин на живот предизвиква дисбаланс в мускулите, поддържащи стойката – някои отслабват непропорционално и се отпускат, а останалите, които се натоварват непрекъснато, започват да дърпат гръбнака. Макар и минимални тези промени в биомеханиката, са причина за ранните дегенеративни промени.

Гръбначните изкривявания са свързани и с някои заболявания - след преболедуване от рахит, полиомиолит, гноен плеврит и различни травми, нанесли поражения върху костната система. Плоскостъпието също дава отражение върху походката, а оттам и върху правилното телодържание

Има значение училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. От известно време се заговори, че ученическите чанти не трябва да са повече от 10-15% от теглото на децата. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки и дрехи.

Какво може да се направи, за да се избегнат гръбначните изкривявания?

Първата препоръка на д-р Пехливанов е децата да спортуват и да играят повече навън, вместо на компютъра. Плуване, баскетбол, волейбол, гребане, каране на летни и зимни кънки са сред спортовете, които помагат за изграждане на правилна стойка и за укрепване на мускулатурата.

И тъй като новите технологии няма как да бъдат избегнати, а и не бива, необходимо е родителите да научат малчуганите да седят правилно. Важно е височината на бюрото или масата, както и на стола да бъдат съобразени с възрастта им, защото често децата пишат домашните си в кухнята, докато мама готви, което е недопустима грешка. Желателно е да носят учебниците си не в чанта, а в раница на гърба  или още по-добре ако тя е на колелца и те я теглят.

Задължително е поне в началото на учебната година децата да бъдат прегледани от личния си лекар, посочи физиотерапевтът. Нека родителите ги заведат, вместо да вземат формално медицинска бележка, че са здрави, за да не чакат на опашка. Отговорността е тяхна и те не само трябва да водят децата на профилактични прегледи, но и да изискват специално да бъдат проверявани за деформации на гръбнака.

Освен това е добре периодически при преобличане или при къпане да поглеждат раменете на децата си и да следят дали едното не стърчи над другото, както и дали лопатките на гърба са симетрично разположени. Ако забележат някаква диспропорция, трябва да потърсят медицинска помощ. Общо взето лечението е консервативно - ортопедични средства, кинезитерапия, лечебна гимнастика. Най-напред трябва да се консултират с личния лекар и ако той установи проблем, да ги изпрати на ортопед. По негова преценка се насочват към специалист по физиотерапия, който им изготвя програма за подобряване на стойката. Ще отбележа, че при установен проблем екипът на верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив е на разположение на родителите.

Д-р Пехливанов подчерта, че борбата със сколиозата се води до 18-годишна възраст, а не в рамките на 7-те дни рехабилитация, докато детето посещава медицинско заведение. Гимнастическият комплекс се играе всеки ден по 30 минути и трябва да стане част от навиците на малчугана, като миенето на зъби. Освен това 2 пъти в годината е необходимо да се провежда консултация с физиотерапевт, за да се проследява състоянието на пациента и при нужда да се коригира терапията.

 

 

Коментари