Публикация

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Той ще премине под мотото „Зареди живота си с енергия”


Днес е Световният ден на сърцето. Той се отбелязва от 2000 г. насам по инициатива на Световната кардиологична асоциация.

Неговата цел е да информира хората за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят, и начините за превенция. 

Инфарктът и инсултът са причина за смъртта на 17.3 милиона души годишно. 80% от тези съдови инциденти могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите фактори като тютюнопушенето, употребата на алкохол, липсата на физическа активност, а също така и чрез редовно измерване на стойностите на кръвното налягане, на кръвната захар и холестерола.

В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружеството на кардиолозите (ДКБ), в сътрудничество с Българския червен кръст (БЧК). Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия“.

В столичното 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ на децата ще бъде изнесена лекция за лесен и достъпен здравословен начин на живот, а доброволци на Българския младежки червен кръст ще раздават информационни материали. В инициативата ще вземат участие председателят на ДКБ доц. Васил Велчев и д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

Посланията на здравото сърце ще бъдат символично изпратени от учениците на столичното училище към децата на България, написани от тях на балони, които ще бъдат пуснати от двора на училището. 

По повод деня на сърцето на много места в страната ще има безплатни кардиологични прегледи.


Коментари