Публикация

Нормализиране на теглото и спорт - предпочитани стъпки за здраве


Намаляването на теглото и спортът заемат първите места в анкетата на health.bg, с която порталът проучи намеренията на потребителите си за подобряване на здравословното им състояние през 2010 г.

Еднакъв брой посетители – по 24% са посочили, че за тях отслабването и физическата активност са първостепенните мерки за добро здраве.

Здравословното хранене заема второ място с 22 процента, а ограничаването на стреса е на трето място, посочено от 17 на сто от потребителите. Най-малко хора (11%) свързват подобряването на здравето си с намаляването на цигарите, а да ограничат алкохола са си обещали едва 3 на сто. Последните два резултата обаче най-вероятно се дължат на факта, че сред аудиторията на health.bg има по-малко пушачи и злоупотребяващи с алкохол.

"Затлъстяването и нездравословното хранене са сред основните рискови фактори за редица заболявания като хипертония и свързаните с нея инфаркт и инсулт, рак, диабет, скелетно-мускулни деформации.

Фактът, че потребителите на интернет посочват справянето с тези два проблема като приоритет в грижата за здравето си, означава добра информираност", заяви пред Хелт медия доц. Светослав Ханджиев, диетолог и национален консултант.

"Важното е, хората да изпълнят намеренията си и да предприемат реални мерки за своето здраве и самочувствие", допълни доц. Ханджиев.

Коментари