Публикация

Протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца

Насрочен е за 5 октомври пред здравното министерство



Протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца ще се проведе на 5 октомври, сряда, от 11:00 часа пред Министерството на здравеопазването.

Събитието e инициирано от недоволни родители, с подкрепата на неправителствени и пациентски организации.

„Скъпи приятели, каним ви да се ядосате с нас! Ще се съберем, за да покажем, че повече няма да търпим своеволия в Център „Фонд за лечение на деца“, изтъкват организаторите във фейсбук.

Те настояват за незабавна оставка на настоящия директор на фонда проф. Владимир Пилософ. Искат и гаранция от страна на здравното министерство, че молбите на всички чакащи подпомагане деца ще бъдат разгледани в посочения от правилника срок от 45 дни от датата на подаване, а вече забавените ще получат решението и/или лечението си до една седмица.

Родителите са категорични, че е необходима незабавна проверка на цялостната дейност на администрацията на фонда от 21 април до момента. Настояват и за отмяна на приетите на 30 август нови правила за работа на Обществения съвет към фонда.

Според тях трябва да се създаде работна група с участието на излъчени от тях представители, граждански и дарителски организации, която да упражни контрол над провеждащата се проверка, да преразгледа необходимите промени в правилника и да подпомогне дейността на администрацията за определен период, до стабилизиране на институцията.

Те предлагат да се проведе конкурс за директор на фонда, с изготвени от работната група и предварително оповестени публично критерии.

„Правата на българските деца да получат лечение от най-високия достижим стандарт са защитени в редица нормативни документи от национален и наднационален характер. Искаме тези права да бъдат осъществени на практика!“, категорични са организаторите на протеста.

Само за седмица петима членове на Обществения съвет към фонда подадоха оставки - националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на...“, Красимира Величкова от Българския дарителски форум, журналистът Милена Златкова, представител на частните медии, и Нели Логофетова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Мотивите на всички напуснали са идентични - според тях през последните месеци решенията на Обществения съвет се подменят и фондът не работи в полза на болните деца.

От своя страна директорът на фонда проф. Владимир Пилософ определи обвиненията срещу него за подмяна на решения, медицински експертизи и забавяне на протоколи като явно организирана кампания. 




Коментари