Публикация

Протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца

Протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца


Протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца ще се проведе на 5 октомври, сряда, от 11:00 часа пред Министерството на здравеопазването.

Събитието e инициирано от недоволни родители, с подкрепата на неправителствени и пациентски организации.

„Скъпи приятели, каним ви да се ядосате с нас! Ще се съберем, за да покажем, че повече няма да търпим своеволия в Център „Фонд за лечение на деца“, изтъкват организаторите във фейсбук.

Те настояват за незабавна оставка на настоящия директор на фонда проф. Владимир Пилософ. Искат и гаранция от страна на здравното министерство, че молбите на всички чакащи подпомагане деца ще бъдат разгледани в посочения от правилника срок от 45 дни от датата на подаване, а вече забавените ще получат решението и/или лечението си до една седмица.

Родителите са категорични, че е необходима незабавна проверка на цялостната дейност на администрацията на фонда от 21 април до момента. Настояват и за отмяна на приетите на 30 август нови правила за работа на Обществения съвет към фонда.

Според тях трябва да се създаде работна група с участието на излъчени от тях представители, граждански и дарителски организации, която да упражни контрол над провеждащата се проверка, да преразгледа необходимите промени в правилника и да подпомогне дейността на администрацията за определен период, до стабилизиране на институцията.

Те предлагат да се проведе конкурс за директор на фонда, с изготвени от работната група и предварително оповестени публично критерии.

„Правата на българските деца да получат лечение от най-високия достижим стандарт са защитени в редица нормативни документи от национален и наднационален характер. Искаме тези права да бъдат осъществени на практика!“, категорични са организаторите на протеста.

Само за седмица петима членове на Обществения съвет към фонда подадоха оставки - националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на...“, Красимира Величкова от Българския дарителски форум, журналистът Милена Златкова, представител на частните медии, и Нели Логофетова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Мотивите на всички напуснали са идентични - според тях през последните месеци решенията на Обществения съвет се подменят и фондът не работи в полза на болните деца.

От своя страна директорът на фонда проф. Владимир Пилософ определи обвиненията срещу него за подмяна на решения, медицински експертизи и забавяне на протоколи като явно организирана кампания. 
Коментари