Публикация

Шествалентни ваксини ще има само до юни 2017 г.

Производителите нямат готовност да предоставят количества за цялата година


Шествалентни ваксини, които са срещу основни заболявания при децата (дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В, полиомиелит и хемофилус инфлуенце), ще бъдат осигурени само до юни 2017 г. Причината -  фирмите производителки нямат готовност да предоставят количества за цялата година. Това обяви на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, цитиран от в. „Монитор“.

По думите му проблемът не е само за България, а за цяла Европа. Поради тази причина 12 държави от ЕС са били принудени да направят промени в имунизационния си календар.

До края на 2016 г. количествата ваксини, с които страната ни разполага, са достатъчни както за всекидневните нужди, така и в резерв. Проблем обаче имало с децата на бежанците, защото само единици от тях пристигат с медицински картони и не е ясно кои от тях са имунизирани. За следващата година за ваксини са осигурени 24 млн. лева, допълва изданието в днешния си брой.

Във вестника е отразен и случай с дете, закарано по спешност в болница с обрив, според родителите му от поставена задължителна шествалентна ваксина. Д-р Персенски коментира, че няма опасност за живота му и въпросът се проучва. По думите му е възможно детето да е консумирало яйца и да е получило алергична реакция или проблемът наистина да е от ваксината, тъй като такава симптоматика е описана в листовките като реакция, макар и много рядка. 

Цитиран е и заместник-министър д-р Ваньо Шарков, който уточнява, че обривът на детето е само на едната ръка. Момченцето е имунизирано на 13 септември, а на следващия ден родителите са извикали Спешна помощ. Детето е закарано не като спешен, а като неутложен случай в Университетската болница в Пловдив. Обривът е дезинфектиран с реванол, но детето не е прието за лечение. От тогава досега не е сезирана нито Изпълнителната агенция по лекарствата, нито Министерството на здравеопазването, уточнява д-р Шарков. Той също смята, че е възможно да е реакция от ваксината. За последните две години сигнали за такива има само два.


Коментари