Публикация

Генномодифицираните храни са риск за бъбреците и черния дроб


Американска компания бе принудена  под натиска на неправителствени организации да разкрие част от необработените данни от тестовете за безопасност на генномодифицираната царевица, която произвежда.

Френски учени установили въз основа на тази информация, че генномодифицираните храни могат да повишат риска от увреждане на бъбреците и черния дроб, като са открили признаци на токсичност, която може да предизвика дългосрочни негативни последици за здравето.

Изследването, публикувано в International Journal of Microbiology, анализира информацията от проведени експерименти с лабораторни мишки, които са хранени с три сорта генномодифицирана царевица (широко разпространени в Америка, само един вид се произвежда в Европа, предимно в Испания).

Резултатите показват увреждане на органите само след три месеца и необичайни хормонални нива, а женските гризачи имали висока кръвна захар и повишени количества на мастни вещества.  

Заключението на специалистите е, че генномодифицираните храни са новост вменюто на хората (или животните) и затова последиците за здравето са неизвестни, особено в дългосрочен план. 

Коментари