Публикация

Първи скрининг на деца ще правят нефролози в България

Проектът започва с проучване на всички бъбречноболни в Стара Загора, следва Варна. Обобщени резултати за страната се очакват след около 2 години


Българското дружество по нефрология кандидатства за финансиране по проект, който трябва да установи честотата на хроничните бъбречни заболяване сред цялото население на България, включително и сред децата. Това обясни проф. Емил Паскалев, председател на дружеството и началник на Клиника по нефрология и трансплантация към УМБАЛ "Александровска" (на снимката - в средата). 

„Ние вече стартирахме тази година изследването с един спечелен такъв проект.  Ще включим региони, които са различни по характристика, но достатъчно големи, за да бъдат представителни“, обясни професорът на пресконференция в София.

Първият регион от изследването е Стара Загора. В проучването са включени и съседни градове от региона, сред които са Казанлък и Гълъбово.

В този проект ще изследваме минимум 5000 души, сред които и деца

Това е първият проект от този вид и характер за България изобщо, коментира проф. Паскалев. Той ще го представи на конференцията на нефролозите през октомври в Албена. Паскалев ще предложи на колегите си проучването да бъде продължено и за други градове.  Професорът смята, че Дружеството на нефролозите ще има финансовата възможност в бъдеще да направи изследването и за по-голям регион. 

Предварителна идея е това да е Варна, който е един 2 пъти по-голям град. Там ще могат да бъдат изследвани много повече деца. За проекта обаче ще трябват повече пари и специалисти. „Във Варна има много и добри детски нефролози, което ще ни помогне за изследването“, обясни проф. Паскалев.

Той очаква първият проект в Стара Загора да трае до 12 месеца

Ако тръгне и проучването във Варна, там продължителността ще е доста по-голяма, тъй като работата е много трудоемка и темата е чувствителна за родителите, тъй като става въпрос за скрининг на деца, прогнозира специалистът. 

След като направим това изследване, да кажем, след около 2 години, ще имаме напълно реални характеристики за честотата на хронично бъбречната заболеваемост в България.  Друго медицинско дружество у нас не е правило подобно нещо.  Колкото е по-беден регионът, толкова по-отвратително тежки са ситуациите с хроничното бъбречно заболяване, заключи проф. Паскалев.

По време на пресконференцията бъбречноболният от Ловеч – 33-годишният Мариан Георгиев, разказа своята лична история  - какви са трудностите, пред които се изправят болните на диализа, хаоса в здравната система, какви съвети им дават лекарите и как  Здравната каса не заплаща почти никакви изследвания, които са необходими, за да се кандидатства за трансплантация на бъбрек. 



Коментари