Публикация

Каква е разликата между хранителната непоносимост и хранителната алергия?

Каква е разликата между хранителната непоносимост и хранителната алергия?

В повечето случаи се касае за непоносимост към някоя храна, която обаче не е животозастрашаваща. Алергиите са само в 2% до 5% от случаите, посочва д-р Мариана Мандажиева, алерголог в МЦ "Искър". Можете да се свържете с нея на тел: 0877 58 90 40.

 

Как организмът реагира на дадена храна и кои са причините за острите реакции и симптоми, заради които някои храни влизат в списъка ни „Никога вече“? Много хора не правят разлика между хранителна непоносимост и хранителна алергия. А разлика има. Каква е тя?

Враждебната реакция на организма към дадена храна може да се дължи както на имунологични, така и на неимунологични причини. При имунологичните състояния става въпос за реакции като към антитела, насочени към храната. Враждебните реакции към нетоксични храни, които са причинени от неимунологични механизми, се наричат хранителна непоносимост. Когато те са имунологично моделирани, говорим за хранителни алергии

 

В повечето от случаите при реакция към храни се касае за хранителна непоносимост. Истинските хранителни алергии са много по-редки, като съставляват около 2% до 5% от всички реакци към храни.

Симптоми на хранителна алергия

Както при хранителната непоносимост, така и при хранителните алергии наблюдаваме голямо разнообразие от симптоми. Те могат да включват кожни, съдови, гастрочревни и респираторни симптоми.

 

При хранителните алергии кожните симптоми са най-често срещаните реакции. Изолирани респираторни симптоми никога не се наблюдават при хранителна алергия. Анафилактичните реакции - най-тежката форма на алергия, обаче се срещат само при хранителните алергии и могат да бъдат животозастрашаващи. 

 

Една от основните разлики между двете реакции е, че хранителните алергии са много специфични и се активират само от определени хранителни компоненти. Миниатюрно количество от даден алерген е достатъчно, за да предизвика ракцията. За разлика от алергията, хранителната непоносимост е неспецифична и там е необходимо да се премине даден праг като количество храна, за да се появят дадени симптоми.  

Реакция и състояния

глутенова непоносимост

При хранителните алергии симптомите се появяват до минути след поглъщането на храната. Реакциите, предизвикани от намесата на имуноглобулин Е, се характеризират с това, че се появяват най-късно до 2 часа след поемането на храната. 

За разлика от алергията, хранителната непоносимост се характеризира с това, че при нея симптомите започват да се появяват с няколко часа закъснние след момента на поглъщане на храната. След това симптомите остават дни наред. 

Човек с истинска хранителна алергия много често страда също така от астма, алергичен ринит или екзема. Екзема, която се появява в рамките на първите 12 часа след раждането, често се свързва с определени хранителни алергии. В много от случаите има фамилна обусловеност за някоя алергия. От друга страна, непоносимостта към дадена храна обикновено не е свързана с фамилна обремененост. 

Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост може да има симптомите на лека хранителна енергия. Тя обаче не може да причини тежките реакции, характерни за хранителните алергии. В обичайния случай при хранителна непоносимост има налице стомашночревни симптоми, тъй като е причинена от неспособността на тялото да храносмели или да поеме някои съставки на поетата храна. В повечето от случаите това се дължи на някаква ензимна недостатъчност. 

 

Често срещан пример за хранителна непоносимост е лактозната непоносимост. При нея не става въпрос за имунна реакция към даден млечен протеин или друга съставка на млякото. Вместо това, реакцията се дължи на липсата на ензима лактаза, който е необходим за разграждане на лактозата. В резултат на това се събира лактоза в червата, което води до натрупването на ферментиращи продукти в червата и до подуване на корема и диария.

 

Знак за хранителна непоносимост може да е появата на мигрени, обриви и различни чревни проблеми. Тя се свързва и с други състояния като синдром на дразнимото черво, астма или хронична умора.

Симптомите могат да включват:

  • Мигрена или главоболие
  • Диария
  • Тремор или чуство на нервност
  • Сърцебиене
  • Увеличено изпотяване
  • Усещане, че кожата гори
  • Стягане в областта на гърдите или лицето
  • Хрипове
  • Обриви със сърбеж или други подобни на алергия симптоми

Причини за хранителна непоносимост:

Причините варират при отделните хора. В повечето от случаите хората са чувствителни към една или няколко храни, но не към всички. Причините включват:

  • Дефицит на даден ензим, който води до проблеми с храносмилането
  • Наличието на фармакологично активни съставки в храната. 
  • Вродени дефекти на метаболизма
  • Най-честите храни, коио предизвикват химична непоносимост, са:
  • Мляко и млечни продукти като кисело мляко и сирене
  • Шоколад
  • Яйца, особено яйчен албумин 
  • Ароматизиращи добавки като мононатриев глутамат (MSG)
  • Ягоди, цитрусови плодове и домати
  • Червено вино 
  • Хранителни добавки
  • Определени амини, като хистамин

Диагноза и контрол

Хранителната непоносимост не може да се класифицира с определение. Диагнозата обикновено се поставя на базата на наблюдения на определени реакции на организма, когато храни, които смятаме, че са дразнители, умишлено се изключват или включват в диетата ни. 

Най-безопасният и бърз начин да предотвратим симптомите на хранителната непоносимост е да избягваме определени храни. В някои случаи обаче е възможно да развием известна толерантност под лекарско наблюдение. Това може да стане, като се изключи храната за известно време, и след това се въведе отново в менюто, като се започне с малки дози. 

Коментари