Публикация

Ужасът да бъдеш години наред на хемодиализа и да чакаш за трансплантация на бъбрек

Прочетете историята на Мариан


Един от драматичните медицински казуси в епизод 9 на филма беше свързан с жена, страдаща от хронична бъбречна недостатъчност, на която е извършена  бъбречна трансплантация в Пакистан.Продала е всичко, за да си купи години живот -колата, апартамента, душата си. Две години по-късно  бъбрекът отказва да работи - случай, в който става дума за късно отхвърляне на чуждия  орган. И бъбрекът трябва да бъде отстранен.

Прочетете историята на   33-годишният Мариан Георгиев от Ловеч  с хронично бъбречно заболяване, който  чака за трансплантация на бъбрек.  Младият мъж е на хемодиализа от 6 години. Той е решил да се бори и да води нормален начин на живот. Въпреки уморителните процедури на хемодиализата, Мариан е приет за студент първа година и учи за помощник фармацевт в Медицинския университет в Плевен. 

Повечето от пациентите, които постъпват за хемодиализа, са регистрирани в доста напреднал стадий на хронично бъбречното заболяване.  За тях това е един голям шок. Животът ти се обръща 2 пъти на по 360 градуса. Всичките ти социални, икономически и други контакти престават  да съществуват по простата причина, че  си 3 пъти в седмицата минимум по 4 часа на хемодиализно лечение.През това време пациентът обикновено лежи на едно легло и машина прочиства организма му, като по този начин замества бъбрека му, който не работи...


 

Коментари