Публикация

Американски учени споделят опит на Конгреса на българските ортопеди в София

XIII Конгрес на БОТА поставя акценти върху различни теми като травматология, обща ортопедия, ендопротезиране, изкуствени стави, артроскопия, детска хирургия, хирургия на ръка, гръбнак, тумори и други



В столицата се провежда XIII Конгрес на Българската ортопедична и травматологична асоциация с международно участие. За Кредоуеб председателят на дружеството проф. Андрей Йотов разказа в интервю за основните акценти.

Проф. Йотов, които са най-важните теми на Конгреса?

На Конгреса са представени всички области на ортопедията – има сесии за травматология, обща ортопедия, ендопротезиране, изкуствени стави, артроскопия, детска хирургия, хирургия на ръка, гръбнак, тумори и други. Искам да отбележа нещо, което досега не се е случвало – за първи път на български конгрес вземат участие представители на Американската асоциация на ортопедичните хирурзи. Това е националното ортопедично дружество на САЩ. Те рядко посещават отдалечени дестинации като България. Самият факт, че те са тук, че се съгласиха да проведат един съвместен курс, който беше вчера (29.09.), и участват в редовната работа на конгреса, за нас е много удовлетворителен.

Има и много чужди лектори. Бихте ли посочили някои имена?

Като имена бих посочил най-изтъкнатите – д-р Санчес Сотело, д-р Мори, едни от най-известните американски специалисти по хирургия на горен крайник.  Има и други колеги – проф. Гершке от Хамбург, проф. Бинати от Италия. Има и други представители на европейски страни. Нашите доклади също са на ниво.

Какво могат да научат от тях българските ортопеди?

Ние вече достатъчно активно поддържаме сътрудничество с тях, в крак сме с новостите. По-скоро става дума за дискусия за някои нови аспекти на по-иновативни техники. Не очакваме да има нещо принципно ново, за което досега не сме чували. Наши колеги от България са били на специализация в институтите, където нашите гости работят. Ще се обсъждат технологии на прилагането на различните методи, уточняване на индикациите за прилагането им, ще чуем практически полезни неща.

Какво ще има в различните сесии? 

Във всеки конгрес има лекции, където се очертават направленията в дадена тема. А иначе основното е споделянето на личен опит. Затова са и конгресите – да чуем научни съобщения. Всеки си споделя опита – коментира се, обсъжда се как би могло да стане по-добре.

Може ли да се каже, че България е на световно ниво по отношение на ендопротезирането?

Стандартното протезиране на тазобедрената става и колянната се прилагат отдавна у нас. Дори у нас има производство на консумативи. Ендопротезиране  нас има поне от 40 г. По света неговото приложение нараства, също и у нас. Новото за България е, че вече у нас навлизат техники на ендопротезиране, които не се прилагаха толкова широко преди – на раменна става, лакът, глезен, малки стави на ръката. Там се сблъскваме с много проблеми, тъй като няма реимбурсиране на имплантите. От касата покриват, макар и само частично, само имплантите за нуждите на тазобедреното и колянното ендопротезиране. Вече години наред водим тази битка с НЗОК, но категорично ни отказват реимбурсиране на други изкуствени стави. Така че за една раменна протеза, която е незаменима в много случаи, трябва да извади 6-7 хил. лв.

Това, предполагам, отказва пациентите, още повече това са възрастни хора, които не разполагат с подобни суми.

Да, точно така. Повечето са възрастни хора. Това учудва нашите гости от чужбина, но това е нашата реалност.

Кои са основните проблеми пред ортопедите?

По принцип на Конгреса не се обсъждат в такъв детайл политико-икономическите аспекти на нашата работа. Но не може съвсем да ги заобиколим, защото нашата дейност е високотехнологична, работим с импланти, а те струват скъпо, качествените – още по-скъпо. Това е сериозен проблем, който се обсъжда от години. Поставял съм го като консултант на касата, като национален консултант и председател на дружеството. За момента практически единственото, което успяхме да постигнем, е частично реимбурсиране на тазобедрени и коленни стави.

Има ли у нас всички видове импланти?

Ако не са налице в болниците или складовете, могат много бързо да бъдат доставени от съседни страни. Проблемът е, че не се реимбурсират. А травматичните консумативи – пирони, пластини, пък изобщо не се заплащат от касата. Ако човек претърпи злополука с три счупвания и трябва да му се сложат няколко пирона и една модерна пластина, това са около 10 000 лв. И нито стотинка подкрепа от здравната каса!

Какво ще разгледа Общото събрание на ортопедите утре?

Основното е отчетът на ръководството. Моят мандат изтича и ще бъде избран нов председател. Ще се коментират някои организационни аспекти от живота на дружеството. БОТА обхваща около 460-470 специалисти по ортопедия.

Трудно ли се поддържа квалификацията на един ортопед у нас?

Дори да не говорим за посещения на научни форуми у нас и в чужбина, медицинската литература е скъпа. Например един учебник в обем около 1000 страници от чужбина не пада под 300-400 евро. Дружеството се старае да помага организационно, като намалява таксите, понякога подпомагаме издаването на монографии. Другото са обучителните курсове, семинари, които си вървят. 

Интервюто взе Илияна Ангелова

Коментари