Публикация

Схванат врат

 Схванат врат

Най-чести причини за схващане на врата, Симптоми и лечение.



Схванатия врат обикновено се характеризира с възпаление и затруднено движение на шията, особено когато се опитвате да завъртите главата на една страна. Схванатия врат, може също да бъде придружен от главоболие, болки във врата, болки в рамото и/ или болка в ръката и да накара човек да се обърне с цялото тяло, вместо само с шията, когато се опитва да погледне настрани или назад.
Схванат врат - причини и симптоми
Най-честите причини за схванат врат, включват следното:

- мускулна треска или навяхване
До момента най-честата причина за схванат врат е мускулна треска или навяхване на меките тъкани и по-специално m. levator scapulae (мукул повдигащ лопатката) е податлив на наранявания. Намира се в задната страна на шията, този мускул свързва шийните прешлени (врата) с рамото. Този мускул се контролира от трети и четвърти шийни нерви (C3, C4).
m. levator scapulae може да се нарани по време на много общи, ежедневни дейности, като например:
   - Спящата позиция в неудобно положение
   - Спортни травми, които напрягат шията, като например падане или внезапен удар, който избутва главата на една страна
   - Всяка дейност, която включва многократно завъртане на главата от едната страна към другата, като например плуване свободен стил
   - Лоша поза, като прегърбване, докато гледате монитора на компютъра или гледате надолу към мобилен телефон за продължителни периоди
   - Прекомерното натоварване, което може да доведе до напрежение в областта на шията
   - Превеждане на врата в ненормално положение за дълъг период от време, като държане на телефона между врата и рамото.


Увреда на шийните прешлени
Много проблеми в шийните прешлени може да доведат до скованост на врата. Твърдостта може да бъде реакция на основното заболяване на шийните прешлени. Няколко примера за общи нарушения на шийните прешлени включват:
   - цервикална дискова херния
   - цервикална дегенеративна дискова болест
   - цервикален остеоартрит, което често се среща заедно с други дегенеративни заболявания, като стеноза на гръбначния стълб и анатомични промени, като шипове.

Менингит / Инфекция
Инфекцията не е честа причина за схващане на врата, но това е потенциално сериозно състояние, така че си струва да се отбележи.

Твърд врат, в съчетание с висока температура, главоболие, гадене или повръщане, сънливост и други симптоми, може да бъде показателно за менингит, бактериална инфекция, която причинява възпаление на защитните мембрани на мозъка и гръбначния мозък. Други инфекции също могат да причинят ригидност на врата, като менингококово заболяване, инфекция на шийните прешлени. Всеки път, когато схванатия врат е придружен от висока температура, е препоръчително да се потърси незабавно лекарска помощ, за да се провери за тези възможности.

Състоянията често водят до намален обем на движения в областта на шията и обща скованост, тъй като структурите и нервните пътища в шийните прешлени всички са свързани помежду си и проблем във всяка една област може да доведе до мускулни спазми и/или скованост на мускулите.


Характерно за схванатия врат

Симптомите, свързани със схванат врат обикновено траят няколко дни или седмица и може да предизвикат болка в шията, която варира от леко болезнено, но досадно, до изключително болезнено и ограничаващо движенията. Макар че има няколко случая, в които схващането на врата е признак на сериозно медицинско състояние, повечето епизоди на остра скованост или болка преминават бързо. Дори и за леки симптоми е разумно да се потърси лечение, за предотвратяване или намаляване до минимум бъдещите епизоди на скованост или болка.


Лечение за схванат врат

В по-голямата част от случаите, схванатия врат е причинен от едно обикновено разтежение или навяхване и може да бъде третиран в рамките на няколко дни.

Общо правило е да се потърси медицинска помощ, ако симптомите на схванат врат не отшумят след една седмица или ако се появят симптоми на врата, заедно с други тревожни симптоми, тъй като може да има скрито заболяване, което се нуждае от лечение.
Първа помощ за схванат врат, причинена от мускулна треска или нараняване на меките тъкани може да включва едно или комбинация от следните:

    Почивка
    Почивка за един или два дни ще позволи на пострадалата тъкан в областта на шията,  да започне да се лекува, което на свой ред ще помогне за облекчаване на сковаността и възможен мускулен спазъм. Въпреки това, се препоръчва да се ограничи почивка до два дни, тъй като твърде много бездействие може да доведе до отслабване на мускулите.

Внимателен стречинг
Разтягане в границите на поносимото, ще подпомогне за облекчаването до по-естествен обхват на движение. За много хора е добра идея да се научат на подходящи похвати с помощта на физиотерапевт или друг квалифициран медицински специалист.

Топлина и лед
Студената терапия - ледени компреси помагат за облекчаване на повечето видове схващане на врата чрез намаляване на локално възпаление. Прилагането на топлина към шията може да стимулира притока на кръв, което благоприятства за по-добро лечение локалната среда. Често пациентите използват лед, но някои предпочитат топлина. И двете могат да се използват последователно.

Ниско импактни аеробни упражнения
В допълнение към стречинга, всяка форма на ниско въздействащи аеробни упражнения, като ходене, често е полезно за облекчаване на всякакъв вид скованост. Дори ако ходенето не включва пряко врата, то помага да циркулира кислород към меките тъкани в целия гръбначен стълб, което от своя страна спомага за лечението.


Коментари