Публикация

Все повече бащи искат да присъстват на раждането


През 2009 г. в Пловдив са родени 7182 са бебетата, или с 500 повече спрямо предходната година, сочи справка от отдел ЕСГРАОН на общината.

1500 от децата са родили в АГ отделението на МБАЛ „Пловдив”, където и днес бе спазена традицията и бе отбелязан Денят на родилната помощ. Само за първите 20 дни  от началото на годината в отделението са проплакали още 80 бебета, а главната акушерка Таня Благова обясни, че най-важното при едно раждане е как ще завърши.

„При нас спешността е ежеминутна, понякога напрежението е огромно, но и удовлетворението е огромно, когато поемаш новия живот в ръцете си”, поясни Таня Благова.

Според завеждащия сектора д-р Жорж Пелев раждаемостта през последните години бавно се повишава, но и все повече родилки предпочитат определени болници, където предварително са проучили условията, лекарския екип и възможностите му.

„Той обясни, че все повече жени от Смолянски и Пазарджишки регион идват да раждат в болницата. Все повече мъже искат да присъстват на раждането на рожбите си.

Тревожното е обаче, че през последните години все по -млади момичета раждат. Бабинден посрещна с родена дъщеричка и невръстната 12-годишна майка Наска от пловдивското село Стряма, която е родила преди два дни в болницата.

Детето е в кувьоз, но с майката се чувстват добре, обясни старшата акушерка. Младата майка има сключен брак с 30-годишен мъж, но се надява за отглеждането на детето да помага бабата, която е на 25 години.

Коментари