Публикация

Медицински университет – Варна подписа Меморандум за разбирателство с Българския съюз по балнеология и спа туризъм

Медицински университет – Варна подписа Меморандум за разбирателство с Българския съюз по балнеология и спа туризъм

Срещата завърши с подписването на Меморандум за разбирателство между БСБСПА и МУ-Варна, в който двете страни се съгласяват да си сътрудничат за качественото обучението и последваща реализация на бъдещите кадри в балнеолечението и медицинския туризъм


На 26 септември 2016 г. се състоя Академична среща с международно участие на тема „Развитие на балнеология, морелечение, уелнес и спа – образователни и научноизследователски аспекти". Срещата се организира в рамките на отбелязването на 10-та годишнина от създаването на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА), 55-та годишнина от основаването на Медицински университет – Варна и съпътстващата го 15-та годишнина на Факултета по обществено здравеопазване.

Основната цел на академичната среща беше да се постави началото на дискусия за възможно сътрудничество между всички заинтересовани страни за развитието на балнеологията, морелечението, медицинската рехабилитация и спа туризма за подобряване качеството на живот, превенцията и осигуряване на непрекъснатост на грижите. В тази посока от 3 години МУ-Варна предлага магистърска програма по рехабилитация, морелечение, уелнес и спа.

В срещата участваха националните асоциации по балнеолечение и спа туризъм на Германия, Швейцария, Унгария, Исландия, Португалия, Франция и др., г-н Тиери Дюбоа - президент на Европейската спа асоциация (ЕСПА), г-н Жоао Пинто Барбоса – изпълнителен директор на  ЕСПА, заместник-кметът на Община Варна - г-н Коста Базитов, както и представители на академичните среди и хотелиерския бизнес. Българският съюз по балнеология и спа туризъм беше представен от г-жа Сийка Кацарова – вицепрезидент на ЕСПА и заместник-председател на БСБСПА, д-р Татяна Ангелова – ръководител на медицинската комисия към БСБСПА, и г-жа Елена Косева – член на УС на БСБСПА и изпълнителен директор на „Св. св. Константин и Елена Холдинг" ЕАД. Модератори на срещата бяха проф. Тодорка Костадинова, д.и. – заместник-ректор „Международно сътрудничество, акредитация и качество" при МУ-Варна, и доц. Емануела Мутафова, д.и. – декан на Факултета по обществено здравеопазване при МУ-Варна
 
Срещата завърши с подписването на Меморандум за разбирателство между БСБСПА и МУ-Варна, в който двете страни се съгласяват да си сътрудничат за качественото обучението и последваща реализация на бъдещите кадри в балнеолечението и медицинския туризъм.

Коментари