Публикация

При инсулт времето за реакция е от животоспасяващо значение

Кои са предвестниците на инсулта?


Предвестниците на инсулта го наподобяват, но симптомите обикновено са по-слабо изразени и преминават спонтанно за 24 до 48 часа. Още преди да настъпи инсулт човек получава така наречените транзиторни исхемични атаки. Разпознаването им е жизненоважно:

  •  внезапно нарушение в говора – фъфлене и пелтечене, неуспешен опит за говор;  
  • моментна слабост или изтръпване в крака и/или ръката от едната страна на тялото;
  • загуба на равновесие;
  • изкривяване на лицето с увисване на устния ъгъл. 

Стигне ли се до до мозъчносъдов инцидент, времето за реакция е решаващо

Два до три часа от проявата на първите симптоми е възможно да се приложи най-съвременното лечение – тромболиза, чрез която да се разбие тромбът, запушил мозъчна артерия. Бързото възстановяване на мозъчното кръвообращение е решаващо за живота и за последващото състояние на пациентите с исхемични инсулти. Но най-модерното лечение се прилага в сравнително нисък процент дори в богатите страни от Западна Европа и САЩ. Причината е, че мнозинството от пациентите не достигат до специализираното отделение в рамките на двата златни часа. А мозъчните клетки изключително бързо загиват без кислород и хранителни вещества.


Когато не може да се приложи тромболиза, пациентът се лекува по класическите методи. Ако жизнените функции са нарушени, първите дни болните са в интензивно отделение. По отношение на уврежданията на мозъка лечението включва медикаменти за подобряване на мозъчното кръвообращение и реологията (течливостта) на кръвта, лекарства за подобряване на метаболизма на мозъчните клетки, препарати за защита на мозъчната тъкан – невропротектори; вещества, подпомагащи възстановяването и ремодулирането на съседната на инсулта зона, в която невроните не са загинали, но са изпаднали в гранично състояние.

всичко за инсулта

източник jivotatdnes.bg

Коментари