Публикация

Противогрипна програма от есента

Противогрипна програма от есента

Ако се вземат адекватни превантивни мерки, грипът протича по-леко и без усложнения



Докато е сравнително топло, има слънце и дните са по-дълги, ни се струва рано да говорим за грип. Но практиката всяка година доказва, че това заболяване винаги намира с какво да ни изненада. Или ще се появи по-рано от очакваното, или ще закъснее, или пък голяма паника ще предизвикат пандемични щамове с екзотични имена. Всъщност незнанието, незаинтересоваността, отказът от адекватно поведение са най-големите съюзници на грипа, с които самите ние го подпомагаме.

Разговорите за болести не са сред най-приятните, особено за младите и активни хора. Презумпцията е, че сериозните заболявания са прерогатив на пенсионерите. Уви, с грипа не е така. Напротив, понякога точно активната възраст е прицелна за него по различни причини. Не че двете полярни възрасти са подминати – сред рисковите групи за грипа винаги се нареждат малките деца, възрастните хора и пациентите с хронични сърдечни, белодробни, бъбречни и автоимунни заболявания. Но най-важното е човек на първо място да е информиран, да знае какво заболяване е грипът, как се разпознава и какви са възможните методи за предпазване и лечение.

Първата грешка обикновено е пропускането на ваксината от страна на тези, за които е препоръчително да си я поставят

Най-подходящият момент за това обикновено са месеците октомври и ноември, понякога и до средата на декември. За изработването на защита организмът се нуждае от около три седмици, затова ваксинирането, след като вече е обявена епидемия, не е вариант. Имайте предвид обаче, че ваксината е специфична срещу конкретни грипни щамове, които са включени в нея. Когато ваксинирани се разболеят от други вирусни инфекции с температура и кашлица, обикновено след това смятат, че ваксината не е била ефективна. Това не е вярно. А от друга страна, няма нито една ваксина, която да защитава 100 процента. Но дори и ваксиниран да се разболее от епидемичния грип, се очаква да прекара заболяването много по-леко, за по-кратко време и без сериозни усложнения.

Втората заблуда е поставянето на знак за равенство между грипа и настинката

По аналогия мнозина смятат, че както изкарват хремата на крак, така могат да минат и грипа. Двете заболявания нямат нищо общо. Вирусните ринити и фарингити предизвикват основно локални симптоми – запушване на носа и секреция, леко неразположение и болки в гърлото. Докато грипът, макар и попаднал в организма през дихателната система, силно уврежда цялото тяло. Дори мощният отговор на имунната система срещу грипния вирус може да предизвика отделянето на специфични токсични вещества, които поразяват всички органи и тъкани. Затова при грип общото състояние обикновено е силно влошено и човек се чувства много отмалял.

Ключово важно е грипът да бъде разпознат навреме по типичните си симптоми:

  • внезапно остро начало;
  • висока температура;
  • втрисания;
  • силно главоболие с акцент в очните ябълки;
  • отпадналост и безсилие.

И всичко това се развива за часове, а не за дни, както е при хремата. Противотемпературните прахчета и таблетки облекчават състоянието, но не лекуват грипа. Важно е да се запомни, че антибиотиците също нямат място в първите дни от заболяването. Те са лекарства срещу бактерии, а не срещу вируси. Ако правилно лечение започне до 48 часа от началото на симптомите, ефективността на специфичните противогрипни лекарства е много висока. Препоръчително е в домашната аптечка да се държи специфичен препарат в срок на годност, за да може приемът да започне в първите часове. Става въпрос за лекарства, наречени химиопрепарати, атакуващи самия вирус, а не просто предизвиканите от него симптоми.

Българската медицина има дългогодишен опит с римантадин хидрохлорид, който освен за лечение може да се използва и като екстрена профилактика срещу грип по време на епидемия. Ако в хода на заболяването лекарят установи бактериално усложнение, може да предпише и антибиотик. 

Коментари