Публикация

Черен понеделник в Полша - полякините искат право над телата си

Не на забраната за аборт


Десетки хиляди полски жени в различни градове в Полша протестират против желанието на управляващите да обявят аборта извън закона. По-рано през септември правителството и парламента обсъдиха законопроект за абортите. Един от тях, предложен от организация "Стоп на абортите", иска тотална забрана на правото на аборт. Искането на организацията се простира и до тежки наказания срещу жените, дръзнали да посегнат на неродения зародиш. "Да спасим жените" е друга организация, която има по-леки искания, според които бременността може да бъде прекъсвана до 12-та седмица, без ограничения, а след 12-та седмица единствено по медицинско предписание. Този законопроект обаче не мина в парламента.Очаква се, ако бъдат приети промените, абортите да бъдат криминализирани и лекарите, които ги извършват да бъдат строго наказвани.  Управляващите обсъждат и друг закон, целящ да ограничи ин витро процедурите. Полската федерация на движенията в защита на живота поиска цялостна забрана на спешната контрацепция и наказания от до две години затвор за хората, които продават или разпространяват подобни медикаменти.

Според проучване на Newsweek Polska 74% от поляците искат законите да останат в настоящия си вид, а изследване на института Ipsos показва, че 50% от тях подкрепят стачката.

Полските жени протестират за правото да взимат сами решения и срещу най-рестриктивните мерки в Европа. Стачкуващите не ходят на работа и не пращат дъщерите си на училище, използвайки предлаганите им от закона възможности - например да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв. Акцията е известна с името "Черен понеделник".

Коментари