Публикация

Японският учен Йошинори Осуми получи Нобеловата награда за медицина

Той е отличен за работата си по изясняването на механизмите на автофагията


Японецът Йошинори Осуми, клетъчен биолог и професор в Токийския технологичен университет, е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина. Престижното отличие му се присъжда за откриване на механизмите на автофагията - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, т.е. процесът, чрез който клетката се самообновява.

 „Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести“, подчерта Нобеловият комитет, цитиран от БТА.

Думата автофагия произлиза от гръцки и означава „самоизяждане“. Тя е позната от 1960 г. , когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки „сакчета“, които се транспортират в отделение за рециклиране.

Научният свят знае малко за феномена. В поредица от експерименти в началото на 90-те години на миналия век, използвайки хлебна мая, Йошинори Осуми успява да идентифицира важните за автофагията гени. Впоследствие той изяснява обуславящите ги механизми в маята и показва, че същата усъвършенствана „машинария“ е присъща и за нашите собствени клетки. 

Откритията на Осуми се превръщат в нова парадигма в човешкото разбиране за това как клетките рециклират съдържанието си. Благодарение на тях се изяснява фундаменталната важност на автофагията в много физиологични процеси като приспособяването към глад или реакцията към инфекции. Мутациите в гените, отговорни за автофагията, могат да причинят заболявания като рак, диабет и неврологични болести. 

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургически институт в Стокхолм, Швеция. По традиция награждаването ще се проведе на 10 декември в Стокхолм, в деня на смъртта на шведския изобретател Алфред Нобел. Отличието носи 8 млн. шведски крони (830 хил. евро).

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) „за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта“.



Коментари