Публикация

Кръгла маса за финансирането в здравеопазването


Кръгът за обмяна на идеи и опит в областта на здравеопазването (Matters of Health)  организира на 28 януари първата си кръгла маса на тема „Публично финансиране и частни фондове  - как да си взаимодействат с цел по-добър достъп на пациентите до лечение”.

Водещи български и европейски експерти в сферата на здравеопазването ще имат възможност да изложат своите гледни точки.

Ростислава Димитрова, експерт от отдел „Здравна стратегия и система на здравеопазване” на Европейската комисия, ще представи коментари на ЕК във връзка със системата на здравеопазването и нейното устойчиво развитие, както и препоръките  й по отношение на частните здравни фондове.

Клод льо Пен, професор по икономика в Paris-Dauphine University, един от най – известните и водещи икономисти в областта на здравеопазването, ще запознае участниците с настоящата системата на реимбурсация на лекарства във Франция, както и с нейните възможности за развитие.

Шарл Етиен де Сидрак, директор „Международни групови застраховки” във водещата европейска застрахователна компания АХА-Франция, ще представи ключовите стратегии и перспективи за финансирането на частните здравни фондове във Франция.    

Българските практики в здравеопазването ще бъдат анализирани от членовете на Експертната комисия към Matters of Health проф. Григор Горчев, съветник по медицинските въпроси на президента, д-р Иван Костов, изпълнителен директор на болница „Шейново”, Боряна Димитрова, изпълнителен директор на агенция „Алфа Рисърч”.

Кръглата маса ще продължи с открита дискусия, в която ще вземат участие водещи лидери от сферата на здравеопазването у нас. 

Кръгът за обмяна на идеи и опит в областта на здравеопазването беше създаден през декември от фармацевтичната компания „Санофи-Авентис” под патронажа на френското посолство. Основната му амбиция е да се организират широки дискусии за проблемите в сектора, на които да се потърсят решения.

Коментари