Публикация

Проблеми с бъбреците – симптоми, лечение и съвети от специалистите на МБАЛ Доверие

Проблеми с бъбреците – симптоми, лечение и съвети от специалистите на МБАЛ Доверие

Бъбреците са едни от най-важните органи, като от тяхното правилно функциониране зависи работата на целия организъм


Бъбреците се грижат за филтрирането на кръвта, като отделят ненужните токсични вещества под формата на урина. Те участват и в произвеждането на някои хормони, преработването на витамините и регулират съдържанието на минерални соли.

 

Често съвсем елементарни на пръв поглед фактори влияят изключително неблагоприятно върху тези така важни за нас органи и могат да доведат до трайни здравословни проблеми. Специалистите твърдят, че през лятото проблемите с бъбреците се увеличават и това се дължи на недостатъчна употреба на течности, неправилно хранене и  разбира се, преохлаждане. Много болести също могат да бъдат причина за заболяването на бъбреците. Ако страдате от високо кръвно налягане или диабет, това може да окаже неблагоприятно влияние и на бъбреците.  Симптомите, които сигнализират за проблем с бъбреците са трудно разпознаваеми и се изявяват, когато заболяването е напреднало. Някои от тях са: главоболие, сънливост, честа умора, често уриниране през нощта, липса на апетит, влошаване на паметта или подуване на крайниците.

Бъбречните кризи може да се избегнат с профилактика

При наличието на тези симптоми или някои от тях, задължително трябва да се направи консултация с лекар. Навременната профилактика е изключително важна за овладяване на бъбречните проблеми и за предотвратяване на изключително тежките и болезнени бъбречни кризи, при които лечението се усложнява, а пациентите изпитват една от най-острите болки в човешкото тяло. Бъбречна криза (бъбречна колика) е онзи момент, в който бъбрекът се опитва да изхвърли чуждото тяло. В 85% от случаите това са камъни с големина до 5 мм и се изхвърлят спонтанно. Силната болка се предизвиква от преминаването на камъните през тесните участъци на отделителната система.

 

При диагностициране на бъбречна криза са препоръчителни следните мерки: овладяване на болката чрез спазмолитици, консултация с лекар, при необходимост се инжектира мускулно коктейлът БАП – бусколизин, аналгин и папаверин. При запушен от камък уретер се преценява как да бъде освободен пътят на урината. Освен това се приема голямо количество течности, които да спомогнат да изхвърляне на камъка от организма, затоплянето също повлиява за отпускането на стегнатите от спазъм пътища. Лечението на бъбречна криза има за цел да овладее един силно болезнен епизод от бъбречно-каменната болест, която изисква дълготрайно лечение и задължителна лекарска намеса.

Възможности за лечение

Отделението по урология на МБАЛ "Доверие" е с насоченост към високоспециализирана и високотехнологична, съвременна диагностика и лечение на:

 

- Заболявания на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците

- Андрологични заболявания

- Инконтиненция /изпускане на урина при жени/

- Уролитиаза - комплексно лечение и проследяване 

 В отделението се извършват:

Разбиване на камъни в бъбреците, уретрите и пикочния мехур с извънтелесно образувани ударни вълни

Плазмено изпаряване и резекция при заболявания на простатата и пикочния мехур по безкръвен път

Операции при тумори и камъни в бъбреците и уретрите

Биопсия на простатна жлеза под ехографски контрол с венозна анестезия

Операции за варикоцеле и хидроцеле

Операции с роботизирана хирургична система Да Винчи.

 

При проблеми с бъбреците или нужда от консултация, може да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Коментари