Публикация

Грижа за детското зрение – съвети от офталмолога на МБАЛ Доверие д-р Даниела Венелинова

Грижа за детското зрение – съвети от офталмолога на МБАЛ Доверие д-р Даниела Венелинова

Детското зрение е важно и трябва да му отделяме специално внимание


Профилактичните прегледи спестяват по-късно появили си проблеми. Какви са най-честите проблеми при децата, кога и как да започнем грижата за детското зрение, обяснява д-р Даниела Венелинова, офталмолог на МБАЛ Доверие.

Профилактичните прегледи са много важни при превенцията на детското зрение според д-р Венелинова. Тя споделя, че дори да няма сигнал за проблеми със зрението, първите офталмологични прегледи на децата трябва да са съответно на шестмесечна и дванадесет месечна възраст, като отбелязва, че за съжаление много родители пропускат тези първи посещения при офталмолога. Следващите прегледи трябва да се извършат съответно на 3 годишна, 5-6 годишна и 10 годишна възраст. Особено важни са профилактичните прегледи при недоносени деца, такива  родени след проблемна бременност или в случаи на опасност от наследствена обремененост. Тя отбелязва, че основните симптоми, които дават сигнал за наличие на проблем със зрението са зачервяване на очите, сълзене, възпаление на клепачите, кривене на очите след месечна възраст, невъзможност за фиксиране на зрението над определен обект.

Основните аномалии на зрението, които се срещат в детска възраст са: далекогледство, късогледство, кривогледство, амблиопия. Д-р Венелинова отбелязва, че далекогледството при децата се среща по-често отколкото късогледството, като децата се раждат с 3 диоптъра далекогледство, което би трябвало да се оправи с течение на времето. Късогледството при децата се проявява след 4-5 годишна възраст и се дели на три степени: ниско степенно – от 1 до 3 диоптъра, средно степенно – от 3 до 6 диоптъра и високо степенно – над 6 диоптъра.

Д-р Венелинова обяснява, че често децата могат да не забележат, че имат дефицит на зрението, като даде пример със случаите, в които има проблем само с едното око и той не може да се усети, тъй като е компенсиран от другото око. В този случай се създава така нареченото “лениво око“ или амблиопия. Обикновено, ако детето не е посещавало редовно профилактично офталмолог, нарушението в зрението се открива сравнително късно – след 7 годишна възраст, а тогава вече е късно да бъде коригирано. Ако „ленивото око“ се диагностицира навреме, то  е лечимо.

Друг проблем, който коментира докторката е, че децата често отричат или крият, че имат проблем със зрението, тъй като не искат да носят очила, за да не бъдат подигравани от своите съученици и приятели. В тази връзка, тя посъветва родителите да настояват децата да носят очила, когато имат нужда от корекция на зрението. В противен случай се наблюдава нежелание за учене, спад на успеха в училище, главоболие  и цялостна липса на комфорт. Д-р Венелинова подчертава, че деца, които имат проблеми със зрението трябва да посещават офталмолог на всеки 5-6 месеца.

Д-р Венелинова разяснява и процеса на диагностициране при офталмологичните прегледи.  При най-малките прегледът може да бъде извършен безконтактно, неинвазивно със специален апарат Плюс оптикс. След 3 годишна възраст прегледите се извършват с апарат – авторефрактометър. Разширяването на зениците е задължително при първоначален преглед, тъй като в противен случай, може да се получи изкуствено завишаване на диоптъра поради спазъм на мускулатурата на окото. Докторката отбелязва, че действието на препаратите, които се използват за разширяване на зениците отминава доста бързо и не предизвиква особен дискомфорт.

Д-р Венелинова описва основните методи за корекция на зрението. На първо място е носенето на очила, като когато диоптрите са по-високи, могат да се носят и контактни лещи. Когато детето навърши 18 години и в случай, че диоптрите не са се променяли в разстояние от 1 година и са над 2,5-3, може да се направи лазерна корекция на зрението.

Д-р Венелинова коментира, че освен диоптрите е важно да се изследват очните дъна и периферията на очното дъно.

Като основни съвети за родителите на подрастващи, специалистката обяснява, че е важно децата да бъдат научени да четат от книга, компютър или таблет от правилно разстояние – около 2 педи. Важно е да се чете на естествено осветление, като е задължително да се прави 10 минутна почивка на всеки 30 минути четене. Хубаво е при работа с компютър да се ползват антирефлексни очила и да се поставят овлажняващи капки. При слънце е хубаво да се носят шапки с периферия и очила с UV защита. В случай на травма на окото, особено ако е с твърд предмет, на детето трябва да се сложи марля на окото и то незабавно да бъде заведено при специалист.

Д-р Венелинова напомня, че през месец септември протича традиционната кампания  за безплатни профилактични прегледи на очите. Тази кампания е подкрепена от водещ български бранд за очила, Министерството на младежта и спорта, Министерството на науката и образованието и съюза на оптиците в България. В редица здравни заведения, сред които и МБАЛ Доверие, след предварително записване, се провеждат безплатни скринингови изследвания.

 Цялото интервю с офталмолога на МБАЛ Доверие, д-р Венелинова и полезните й съвети, може да видите на следния линк: 

https://www.youtube.com/watch?v=zGA_rJBSXo8

Коментари