Публикация

Превенция на детското здраве – съвети от педиатъра на болница Доверие д-р Ралица Калинова

Превенция на детското здраве – съвети от педиатъра на болница Доверие д-р Ралица Калинова

С наближаването на първия учебен ден, родителите тръпнат в подготовка за началото на новата учебна година, като грижата за здравето на децата е важна част от вълненията


Какви мерки да вземем превантивно и има ли как да предпазим децата от предстоящите вируси? По тази тема дава съвети педиатърът от болница Доверие д-р Ралица Калинова.

До навършването на 1 година майчиният имунитет при децата се изчерпва. В периода от 1 до 7 години детето изгражда собствена имунната система, като се среща с различни вируси. Най-често боледуват децата, посещаващи детски градини. С нарастването на възрастта и болестите намаляват, като в ученическа възраст вече нормално да боледуват по един - два пъти годишно.

Мерките, които д-р Калинова съветва да предприемем, след края на лятото и началото на предстоящата учебна година,  като начало са да обърнем специално внимание на психологическата подготовка на децата, които за пръв път ще посещават ясла, детска градина или ще бъдат първокласници. Стресът при тях е много голям, а той е един от факторите, които влияят негативно върху имунната система. Трябва да се опитаме да ги подготвим да възприемат позитивно и без стрес новото, което предстои. Друго важно нещо, за което трябва да се погрижим е да осигурим минимум осем часов нощен сън на децата. Балансираното и рационално хранене е един от най-важните фактори, влияещи върху здравето на децата, отбелязва доктор Калинова. Много важно е децата да поемат разнообразна храна, като ежедневно в менюто им да присъстват плодове и зеленчуци. Други необходими мерки, които трябва да вземем, за да могат децата ни да са здрави, е те да упражняват различни видове физическа активност. Важно за изграждане на имунната система на децата е ранното закаляване, още от преди навършване на първата им годинка – да се правят масажи, гимнастики, децата да се излагат на чист въздух, да се правят слънчеви бани. Тъй като децата имат по-висока телесна температура, не трябва да се обличат с прекалено много дрехи, а в случай че се изпотят, задължително трябва да се преоблекат.

Педиатърът от болница Доверие коментира и темата за кърменето. Много е важно децата да бъдат кърмени, така се създава предпоставка за изграждането на по-силен имунитет. Като цяло тя споделя своето наблюдение, че кърмените бебета израстват като по-здрави деца.

Относно темата за наближаващите студени месеци и притесненията от нахлуването на зимните вируси, д-р Калинова отбелязва, че имунната система има памет и децата създават имунитет към вече прекарани вируси, но част от тях мутират и могат да бъдат преболедувани отново.

Относно ваксините, педиатърката споделя, че на децата е много важно да бъдат поставени задължителните ваксини. Противогрипни ваксини трябва да бъдат давани на деца с хронични заболявания и на тези, които боледуват по-често и продължително. Стандартно, децата, ходещи на ясла боледуват почти всеки месец, по-големите, посещаващи детска градина през месец - два, а учениците по един - два пъти в годината.

Относно приема на витамини и допълнителни имуностимулатори, д-р Калинова изказва мнение, че най-добре е витамините да бъдат приемани чрез рационалното хранене, но при нужда могат и да се приемат и като хранителни добавки, но само след консултация с педиатър.

Д-р Калинова споделя своето мнение за практиката на някои доктори често да предписват антибиотици. Тя обяснява, че вирусите не се лекуват с антибиотици, а напротив – те сриват имунната система и й пречат да се пребори с инфекцията. Ако след петия ден температурата не спада, детето отказва да се храни, да поема течности и е отпаднало, тогава трябва да се заведе повторно на доктор, за да се провери дали не е развило бактериална инфекция.

Относно алергиите при децата, педиатърката отбелязва, че те могат да се дължат на наследственост, храна, замърсяването на въздуха, както и на това дали детето е кърмено или не.

Във връзка с настъпването на зимните месеци и понижаването на температурите, д-р Калинова отбелязва, че децата трябва да бъдат извеждани навън всеки ден, ако няма вятър, мъгла и температурите са над 4 градуса.

В края на интервюто, д-р Калинова от болница Доверие изказа мнение, че е добре децата да се водят на доктор още при първите симптоми, за да бъдат предотвратени евентуални усложнения.

 Цялото интервю с педиатъра на МБАЛ Доверие, д-р Калинова и полезните й съвети, може да видите на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wJB8l6jItII

Коментари