Публикация

Хомеопатия при хрема

Хремата е банален проблем, но през есенно-зимния сезон той е особено актуален


Има множество хомеопатични медикаменти, които могат да бъдат използвани за повлияване на симптома „хрема“ и те се подбират в зависимост от нейните характеристики, така както ги дава болния: „бистра”, „бяла”, „жълта”, „задна”, „разраняваща” и т.н.

Подбира се медикаментът, който най-точно припокрива характеристиките на хремата при дадения пациент и той се приема по 5 гранули начесто: първоначално дори на всеки час-два, а при подобрение - 3-5 пъти дневно до отшумяване на симптомите. Това може да прекрати нововъзникнала хрема в рамките на няколко часа до 1-2 дни. 

Медикаментите за хрема в хомеопатията са много, но тук ще представя най-често използваните от тях: 

Медикаментите за хрема в хомеопатията са много, но тук ще представя най-често използваните от тях:

1. При водниста хрема, като „чешма“, често придружена с кихавици, предпочитаме Allium cepa 9 CH.

2. При хрема, приличаща на „яйчен белтък“, често придружена от заглъхване на ушите или „пукане“ на ушите при издухване:
Kalium muriaticum 9 CH.

3. При по-гъста, слузно-гнойна хрема, която образува „тапички” и корички в носа -  
Kalium bichromicum 9 CH.

4. При „задна” хрема и жилав секрет:
Hydrastis canadensis 15 CH.

5. При обилна, слузеста хрема, придружена от усещане за запушен нос и загуба на обоняние:
Ammonium muriaticum 9 CH.

6. При гъста, жълто-зелена хрема помага комбинацията от
Hepar sulfir 15 CH и  Pyrogenium 9 CH.

7. При обилна, водниста, пареща хрема, която зачервява и разранява носа и горната устна, предизвиква тежест и болка в основата на носа, а често и придружаващо парене и зачервяване на очите:
Kalium iodatum 9 CH.

Това са само част от възможните монопрепарати за лечение на хрема. Ако се колебаете какво да изберете, консултирайте се с лекар-хомеопат или използвайте комбиниран препарат. Например добър ефект при обилна хрема можете да получите от специалитета Коризалия (първоначално няколко приема от по 1 т. за смучене на всеки час и разреждане на приемите при подобрение). Приемането на този хомеопатичне специалитет още със старта на оплакванията, дава доста бърз „подсушаващ“ ефект.

За по-малките деца, гранулките и таблетките се разтварят в малко количество вода.

Ако хремата не се повлияе в рамките на няколко дни или се появят и други симптоми, трябва да се посъветвате с  лекар. Той ще прецени дали да замени хомеопатичния медикамент с друг, по-подходящ, дали да направи изследване на носен секрет, дали да препоръча някаква специфична локална терапия (капки, назална маз).

Накрая искам да отбележа, че тази публикация не касае лечението на алергичен ринит, сенна хрема или синузит, които изискват друг хомеопатичен подход.

Коментари