Публикация

Все повече жени разбират важността на профилактичните прегледи

Д-р Пламен Янев е АГ специалист с повече от 25-годишна практика. Работил е в Окръжната болница в Стара Загора, от няколко години преглежда и оперира в МБАЛ „Тракия“. Има многобройни специализации в чужбина. Д-р Янев работи в целия спектър на специалността акушерство и гинекология.


Макар бременността да е най-нормално, физиологично състояние, понякога тя протича с усложнения, застрашаващи развитието на плода, както и здравето на майката. Ролята на женската консултация е именно ранното откриване на тези усложнения и адекватното поведение през цялата бременност. Бъдещите майки, които не се консултират редовно с лекаря си, поемат рискове, които могат да са с тежки последици.

В женската консултация последователно се проследява бременността на жената от момента на регистрация до нейния завършек, както и в първите 40 дни след раждането. Проследяването се състои от поредица прегледи и лабораторни изследвания, които не са разпределени равномерно през целия период на бременността - честотата им варира в зависимост от напредването на бременността и състоянието на бъдещата майка. Съветите, които давам, са различни за всеки отделен случай, притесненията на жените в периода на бременността са разнообразни, но най-често това е страхът от загуба на бебето. Разбираемо, като общо правило, по време на бременността начинът на живот трябва да бъде променен, да бъде съобразен с грижата за здравето на  бебето –  например категорично да се изоставят цигарите, алкохолът, наркотичните вещества.

Всяка жена трябва минимум веднъж годишно да посещава гинеколога

за профилактичен преглед, а най-добре е на 6 месеца. Освен прегледа се взима и цитонамазка – това изследване може да предпази жената от рак на шийката на матката, както и от усложнения при киста на яйчника. Добре е да се направи също ехографски преглед. Според мен напоследък все повече жени разбират необходимостта от редовните профилактични прегледи, старая се постоянно да обяснявам на моите пациентки колко важно е за тяхното здраве това. В същото време имам огромни затруднения поради факта, че жените ползват всевъзможни източници в интернет и идват много объркани. Моят съвет към всички е да не четат нещо, което не разбират.

Когато се налага операция, безспорно лапароскопската (безкръвна) е максимално щадяща.

Тя се прави с диагностична или терапевтична цел. Като диагностична - най-често за установяване на проходимост на маточните тръби (това е изключително точен метод), терапевтичното приложение е при заболявания на маточните тръби (тазововъзпалителна болест, ендометриоза, сраствания, извънматочна бременност), на яйчниците (кисти, поликистоза), на матката (миоми от външната страна на матката, някои вродени аномалии).

Предимствата на лапароскопската операция пред отворената коремна операция са несъмнени – възстановяването след интервенцията е много по-бързо, кръвозагубата е минимална, значително по-нисък е рискът от постоперативни инфекции, оперативният травматизъм е минимален, престоят в болницата е съкратен.

Д-р Пламен Янев преглежда и в МЦ “Трета поликлиника“. С него можете да се свържете на тел. 0886 299034

Коментари