Публикация

Работещи в МБАЛ "Св. Мина" излязоха на протест

Община Пловдив няма възможност да отпусне 2 млн. лв. на лечебното заведение. Обсъжда вариант за сливане на болницата с МБАЛ "Св. Пантелеймон", която също е нейна собственост


Служителите на Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Мина" в Пловдив излязоха дна протест. Пред входа на здравното заведение се събраха десетки лекари, медицински сестри, санитарки и помощен персонал. За да не пострадат пациентите, техни колеги останаха на работните си места.

Недоволството на членовете на колектива е заради неплащането в пълен размер на работните заплати, проблеми с доставката на консумативи в резултат на тежкото финансово състояние на болницата. Това доведе до  до напускане лекари и медицински сестри, отлив на пациенти и невъзможност да се работи поради липса на лекарства и консумативи, отказ на фирмите за кетъринг и пране на бельо, охрана. В момента дълговете на МБАЛ "Свети Мина" надхвърлят 2 милиона лева. Протестът на медицинските кадри на здравното заведение беше подкрепен от синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа", чийто лидери в Пловдив Боян Бойкиновски и Атанас Кръстев участваха в митинга. 
В демонстрацията се включиха десетки лекари, медицински сестри и помощен персонал. Част от служителите обаче продължи да се грижи за пациентите, които се лекуват в болницата. Началникът на Хирургичното отделение д-р Цветан Деведжиев заяви, че е сезирал Прокуратурата за разходи и злоупотреби от предишните ръководства на  болницата, но на този етап няма никакъв отговор. Затова се е обърнал с молба към премиера на България Бойко Борисов да изпрати експерти от София, които да да направят независимо и компетентно разследване. Като пример за големи разходи без никаква полза за болницата, а водещи до нейното ощетяване д-р  Цветан Деведжиев посочи монтирането на слънчеви панели, от които няма реална полза, както и на собствена газова инсталация, въпреки че здравното заведение и на централно топлоснабдяване. Той заподозря, че общинската власт на Пловдив със своето бездействие или нехае за състоянието на МБАЛ "Свети Мина", или на практика дава възможност на частници да придобият болницата.  Стана ясно, че медиците не са получили в пълен размер заплатите си за месеците май, юни, юли и август. Едва за септември са им изплатени надниците в пълен размер благодарение на сегашния управител на на болницата д-р Галина Карауланова. 

Анестезиологът д-р Борислав Нечев бе категоричен, че здравното заведение трябва да бъде подпомогнато финансово от местната власт, за да може да заработи с пълен капацитет, да генерира печалба и да изплати задълженията си. Участниците в протеста изпратиха писмо до Общинския съвет с искане още на следващата сесия да бъде взето решение за оказване на помощ на болницата. Те бяха категорични, че евентуално сливане с МБАЛ "Свети Панталеймон" не е удачен вариант и може да навреди финансово и на двете здравни заведения. Протестиращите декларираха, че ще продължат да се борят за спасяването на болницата, в която работят. 

Община Пловдив няма възможност да отпусне 2 милиона лева на намиращата се в тежко финансово състояние МБАЛ "Свети Мина", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев по повод протестите на медиците от болницата и искането им местната управа да помогне със средства. Той поясни, че  сегашното ръководство на здравното заведение трябва да осигури парите за заплати на персонала до края на годината.  Продължава обсъждането на eвентуалното сливане на МБАЛ "Свети Мина" с МБАЛ "Свети Панталеймон", посочи кметът. 

Коментари