Публикация

Генеричните лекарства пестят 100 млрд. евро годишно на ЕС

Това е едно от заключенията на проучването на IMS – международната анализаторска компания, относно “Ролята на генеричните лекарства заподпомагането на здравните системи: Европейска перспектива“На проведен семинар в Лисабон, организиран от APOGEN, на тема: "Стойността на генеричните лекарства" се акцентира, че  без употребата на генерични лекарства европейските държави биха похарчили над 100 милиарда евро повече годишно за лечението на пациентите. Това е едно от заключенията на проучването на IMS – международната анализаторска компания, относно “Ролята на генеричните лекарства заподпомагането на здравните системи: Европейска перспектива“.

Проучването заключава, че до 2050 г. населението на Европа на възраст над 65 години ще нарастне от 129 на 191 милиона, с последващо нарастване на обхвата на хроничните заболявания и съответното въздействие върху държавните разходи за здравеопазване. От 2005 до 2014г. генеричните лекарства позволиха на европейските държави удвояване на броя лекувани пациенти при запазване на същия фармацевтичен бюджет.

Проучването Стойност на генеричните лекарства – Здравно-икономическо проучване“, проведено от Института IGES за „Лекарства за Европа“, което също бе представено, заключава и че с използването на генеричните лекарства е възможно да се лекуват значително по-голям брой пациенти с хипертония, като се поддържат същите нива на разходите; да се лекуват още толкова пациентки с рак на гърдата с по-ниски нива на разходите и да се лекуват повече пациенти с депресия, с леко увеличаване на разходите.

Семинарът бе посетен от водещи експерти, като Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“, Антонио Вас Карнейро, професор в Медицинския факултет на Университета на Лисабон и директор на Центъра за доказателствено базирана медицина, Карлос Гоувея Пинто, доцент в ISEG, Хелдер Мота Филипе, член на Съвета на  INFARMED, IP (националния орган за лекарства и здравни продукти) и Пауло Лилая, президент на APOGEN.

„Мисията на APOGEN е да разпространява идеята за генеричните и биоподобни лекарства, като допринася активно за развитието на този пазарен сегмент в Португалия и като прави лекарствата по-достъпни, в една устойчива здравна система“, каза Пауло Лилая, президент на APOGEN. „Представянето на двете проучвания показва, че генеричните лекарства носят големи ползи за пациентите и за европейските държави, като увеличават достъпа на пациентите до лечение и същевременно намаляват разходите на държавите за лекарства."

Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“ подчерта, че „Докладът на IMS потвърждава усилията на производителите на генерични лекарства да инвестират в подобряването на достъпа за пациентите и увеличаването на устойчивостта на фармацевтичните пазари в Португалия и в цяла Европа. През последните десет години генеричните лекарства увеличиха достъпа до лекарства с над 100% в 7 ключови терапевтични области, без да повишават пълната стойност на лечението. Милиони европейски пациенти  извлякоха полза от по-добрия достъп до лечение по „златния стандарт“ на повечето остри и хронични заболявания – от сърдечносъдовите до диабета и дори рака”. 

Струва си да отбележим и че в отрасъла на генеричните лекарства работят повече от 160 000 души в Европа и днес генеричните лекарства представляват 56 процента от лекарствата, изписвани в Европа.

Коментари