Публикация

„Пълмед“ с нова апаратура за измерване на костна плътност

Модерна апаратура за измерване на костна плътност вече функционира на територията на ДКЦ и университетска болница „Пълмед“. Техниката служи за оценка на заболяването остеопороза при иницииране на лечение и ефекта от прилаганата терапия.


"Данните от измерването на костната минерална плътност- остеодензитометрия посредством апаратурата DEXA, с която вече разполага ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“ са важен елемент от диагностиката и проследяването на болестта, както и условие на НЗОК за предписване на медикаментозно лечение“, коментира д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение по ревматология в Университетска болница „Пълмед“.



Специалистът уточнява, че симптоматиката при пациенти с остеопороза обикновено е сравнително бедна. Обикновено те са с оплаквания от болка от механичен тип в гърба и често при тях остеопорозата се диагностицира едва при настъпването на фрактури(счупвания). Диагнозата се основава на анализа на клиничната картина, рисковите фактори и резултатите от лабораторните и образните изследвания.

Остеопорозата е най-честото костно заболяване в напреднала възраст, засягащо до 85% от жените. По дефиниция на Световната здравна организация представлява прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена костна маса и влошена микроархитектоника на костта, водещи до повишена чупливост на костите и повишен риск от фрактури. Значимостта на заболяването се определя от повишената честота на фрактурите на бедрената шийка, прешлените и предмишницата, голямата социална значимост на тези състояния и последващите усложнения за здравословното състояние на пациентите.

Специалистите от „Пълмед“ съветват изследването дамите да извършат през ранната менопауза- 6 месеца след спиране на менструалния цикъл, за да може да се оцени на време рискът от развитие на заболяването.

Коментари