Публикация

Ехографското изследване е първа стъпка при профилактиката в гастроентерологията.

Гастроентерологията е многопластова и разнообразна специалност. В алгоритъма на поведение се изисква комплексен и всеобхватен подход. Образните методи са неразделна част от диагностичния процес.


В Специализираната болница по гастроентерология – СГЕБАЛ, разполагаме с цялата необходима апаратура за извършване на абдоминална ехография, видеогастроскопия и видеоколоноскопия. Ехографът и ендоскопската ни апаратура са от най-висок клас, производство на водещите фирми за медицинска техника.   

Смело мога да кажа, че при нас се оказва високоспециализирана медицинска помощ при всички заболявания на храносмилателната система, и то на европейско ниво. Нашите пациенти са с проблеми на стомаха, червата, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. За съжаление през последните години доста се увеличи броят на злокачествените заболявания на стомашно-чревния тракт, както и заболявания, свързани с камъни в жлъчния мехур, и техните усложнения.

Като специалист по гастроентерология имам дългогодишен опит в ехографските изследвания. Моят съвет по отношение на профилактиката е, че ехографията има изключително голяма информативна стойност и трябва да бъде първата стъпка в тази посока. Това е изследване, което е напълно безболезнено, не отнема много време, не е скъпоструващо, а в същото време дава информация за всички коремни органи. Аз съм привърженик на философията – първо изследвай, после лекувай!

При оплаквания пациентът не бива да се самолекува. Трябва да се открие причината за оплакванията му, да се постави точната диагноза, за да има и последващо адекватно лечение, а това е работа на специалистите.

От изключително значение за ранната превенция, особено на злокачествените заболявания на стомашно-чревния тракт, е възрастта на пациента и генетичната предиспозиция. Ако в семейството има заболял от рак на дебелото черво например 15 години по-рано от възрастта, на която е поставена диагнозата му, близките по права линия трябва да си направят колоноскопия без дори да имат оплаквания.

Напоследък се забелязва и зачестяване на хроничните вирусни хепатити, които протичат безсимптомно – само с лека отпадналост. През летния сезон значително се увеличават и вирусните гастроентерити, ентероколити. Струпването на много хора по курортните места, голямата температурна разлика, която се получава при ползването на климатици, съчетано със занижената лична и обществена хигиена, са най-честите причини за ентеровирусните инфекции, които протичат с диария, повръщане, фебрилитет и могат да доведат до неврологични усложнения. Затова моят съвет е да се спазва висока лична хигиена, да се оводнява организмът и да се измиват много добре храните, които се консумират в суров вид. Нека пациентите да знаят, че навременно потърсеното съдействие от точните специалисти до голяма степен предопределя успешното лечение на всяко заболяване.

Коментари